Gündem

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un geri adım atmadı, dünyayı tehdit etti!

Dünya gündeminde Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş yer almaya devam ederken, Uzakdoğu’da güvenlik tehditlerini artıran denemeler ve açıklamalar da gündeme geliyor. Gözler Rusya ile Ukrayna arasında gerçekleştirilecek müzakere görüşmelerine çevrilmişken, geçtiğimiz hafta Kuzey Kore Hwasong – 17 tipi yeni bir kıtalararası balistik füze denemesi yapmıştı. Bölgede güvenlik tehditleri artarken, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, tansiyonu yükseltecek açıklamalarda bulundu. Kim Jon-un yaptığı açıklamada ülkesi Kuzey Kore’nin “hiçbir şeyle takas edilemez ve hiçbir şey karşılığında satılamaz caydırıcı saldırı yeteneklerini geliştirmeye devam edeceğini” dile getirdi.

Uzakdoğu’da Tansiyon Tırmanıyor

Kuzey Kore’de devlet kontrolünde olan Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA) tarafından duyurulan bir habere göre geçtiğimiz hafta Perşembe günü fırlatılan füzenin geliştirme sürecinde katkısı olan yetkililer, teknisyenler, bilim insanları ve işçiler ile buluşan Kim Jong-un, yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin “hiçbir şeyle takas edilemez ve hiçbir şey karşılığında satılamaz caydırıcı saldırı yeteneklerini geliştirmeye devam edeceğini” dile getirdi.

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un’un Açıklamaları

KCNA’nın haberine göre Kim Jong-un açıklamasında “Ancak caydırıcı vuruş yetenekleriyle, kimse tarafından durdurulamayacak ezici bir askeri güçle donatıldığınızda bir savaşı önleyebilir, ülkenin güvenliğini garanti edebilir ve emperyalistlerin tüm tehditlerini ve şantajlarını bertaraf edebilirsiniz” sözlerini dile getirdi. Öte yandan Kim Jong-un, yeni füzenin ABD’nin de herhangi bir askeri hamlesini caydırmaya yardımcı olacağını da kaydetti. Kuzey Kore lideri açıklamasında ülkenin füze programına atıfta bulunarak, ülkenin tüm zorluklara rağmen savunma faaliyetlerine “sıkı sıkıya bağlı kalacağını” da ifade etti.

Kuzey Kore’nin Balistik Füze Denemesi

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Kuzey Kore, 2022 yılının 11. silah testi olarak kaydedilen füze denemesinde, Hwasong – 17 tipi yeni kıtalararası bir balistik füzenin başarılı şekilde test edildiğini duyurmuştu. Füze, Pyongyang Uluslararası Havalimanı’ndan ateşlenmiş ve Japon Denizi’ndeki bir hedefi vurmadan önde 6 bin 248 kilometre irtifaya çıkarak 90 kilometre yol aldığı belirtilmişti.