Kütahya Haberleri

Kütahya'da unutulmaya yüz tutmuş sanat yeniden canlanıyor

Kütahya’nın Simav ilçesinde aradan geçen 10 yılın ardından unutulmaya yüz tutmuş el halısı dokuma sanatının tekrar canlanması yüz güldürdü. Daha önce 25 bine yakın halı ustası ve genç kız işsiz kalırken aradan geçen onca yıl sonra tezgah başına geçen kadınlar, attıkları ilmeklerle aile bütçelerine önemli katkılar sağlamaya başladı.

25 BİNE YAKIN HALI USTASI VE KADIN İŞSİZ KALMIŞTI

Simav’da yılda ortalama 20 bin metrekare dolayında halı üreten firmalar, 10 yıl öncesinde işçilik maliyetlerinin Türkiye’ye oranla yüzde 20 daha ucuz olması nedeniyle, pazarı Çin başta olmak üzere Hindistan, Pakistan ve Nepal gibi Doğu ve Güney Asya ülkelerine kaptırdı. İlçedeki 12 bin dolayındaki halı tezgahı susarken; çocuk yaşta halı dokumasını öğrenen 25 bine yakın halı ustası kadın ve genç kız ise işsiz kaldı.

5 – 6 AY ÖNCESİNDE EL HALI DOKUMA SANATI TEKRAR BAŞLADI

Aradan geçen 10 yılın ardından dokuma tezgahları, tekrar faaliyete başladı. İlçe merkeziyle köylerde yaşayan kadınlar, şarkılar, türküler eşliğinde eskisi gibi dokuma yapmaya başladı. Simav’a bağlı Naşa Beldesi’nde tekrar tezgah başına geçenlerden 2 çocuk annesi Hatice İrez, Ben 12 yaşımda ilkokulu bitirince tezgah başına geçip, halı dokumasını öğrendim. Ancak 10 yıl önce, ilçe genelinde el halısı dokumacılığı birden bitti. Bizler ise işsiz kaldık. Bundan sonra tarlada çalışmaya başladık. Ancak 5-6 ay öncesinde el halı dokuma sanatı tekrar canlandı. Bizler de tekrar halı tezgahlarının başına geçtik. Şimdi beldemizde benim gibi el halısı dokuyan kadın sayısı 50’yi buldu. Halıcılığın tekrar canlanması yüzümüzü güldürdü. Aile bütçemize katkı sağlıyoruz. Dokuduğumuz halıların İstanbul’daki firmalar aracılığı ile yurt dışına pazarlandığını öğreniyoruz. Bu da bizi daha da mutlu ediyor. İşimize dört elle sarılıyoruz diye konuştu.

Bir yanıt yazın