Ekonomi

Kurumsal işte çalışmayana kötü haber: Kiralık ev verilmiyor!

Türkiye’de pek çok vatandaş kirada oturuyor. Ancak günümüzde ev sahipleri kiracı seçimlerini detaylandırmaya başladı. Daha önce öğrenciye ev vermek istemeyen ev sahiplerinin yerini, düzenli maaş almayan ve kurumsal çalışan olmayanları istemeyen ev sahiplerinin aldığı öğrenildi.

Salgın sürecinde pek çok vatandaş ekonomik olarak sıkıntı yaşarken bir darbe de ev sahiplerinden geldi. Sektör yetkililerinden öğrenilenlere göre, ev sahipleri artık kiracılarının kurumsal çalışan ve memur tercih ediyorlar. Bu nedenle internet sitelerine verilen pek çok kiralık ev ilanında, ‘kurumsal çalışan ve memur tercih edilir’ ibaresi yer alıyor. Özellikle büyük şehirlerde yapılan kiracı ayrımcılığına ilişkin olarak işin uzmanları açıklamada bulundu.

Ayrımcılık kanuna aykırı

Takvim’de yer alan habere göre, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal konu hakkındaki açıklamasında, “Bu tür ilanlar, uygulamalar, insan onurunu inciten, insan haklarına aykırı, kişilerin eşit muamele görme hakkına karşı, haklardan yararlanma ayrımcılığıdır. Toplumu ayrıştırmaya yönelik bu tür uygulamalar önlenmelidir. Kurumsal firmalarda çalışamamak, memur olamamak insanların kendi istekleri değildir. Ev sahiplerine sormak gerekir, evlerinizi insanların barınması için kiraya veriyorsunuz; memur olamayan, kurumsal firmalarda çalışamayan vatandaşlarımız insan değil mi? 6701 Sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu 20/04/2016’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun 5. maddesine göre bu tür ayrımcılık yapmak kanuna aykırıdır ve cezai işlem gerektirmektedir.” İfadelerini kullandı.

Mülk sahibi tarafından verilen ilana karışılmıyor

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise verilebilecek ilanların ‘mülk sahibinin tercihi’ olduğunu açıkladığı konuşmasında, “Emlakçı, ilanlara mal sahibinin talebine yönelik bazı kriterler koyabiliyor ama bunu yapmadan mutlaka mülk sahiplerine öneriler sunulur ve bunun doğru bir yaklaşım olmadığı paylaşılır. Yeni yönetmelik internet sitelerine de sorumluluk yüklüyor. Yanıltıcı ilanların hızla kaldırılması isteniyor. Ancak bu durumda, yani mülk sahibi tarafından verilen ilana karşı uygulanamıyor” dedi.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz tarafından yapılan açıklamalarda da salgın nedeniyle ortaya çıkan koşullar ev sahibi tarafının, kişiyi, gelirini garanti almaya yönlendirmiş olabileceği söylendi.