Genel

Kredi çekmeyi düşünenler dikkat, bu haber tam size göre! Kredi çekerken nelere dikkat edilmeli? Doğru kredi hizmeti nasıl alınır?

Geçtiğimiz senenin son çeyreğinde hareketlenmeye başlayan döviz kurları ve altın fiyatları, aralık ayının ortasına girildiğinde rekor seviyelere ulaşmıştı. Kendi rekorlarını kırdıkları gibi gündelik hayatın da aynı oranda pahalılaşmasına sebep olan ekonomi piyasaları, yapılan tüm müdahalelere ve geliştirilen yeni ekonomik modele rağmen yeni dönemde de dalgalı hareketler sergilemeye devam ediyor.

Son dönemlerde FED faiz kararı baskılarının artması ve Rusya- Ukrayna savaşının devam ediyor olması sebebi ile giderek hareketlenen döviz kurları ile altın fiyatları, enflasyon oranını da hızla arttırdı. Geçim derdine düşen ve artık temel ihtiyaçlarını dahi rahatlık ile karşılayamayacak düzeye gelen vatandaşlar, nakde olan ihtiyaçlarını çözüme kavuşturabilmek adına bankaların kredi hizmetlerine yönelmeye başladılar.

Artan nakit ihtiyaçlarından sonra aynı oranda artan banka kredi talepleri, vatandaşların hızlı nakit hizmeti alma isteğinden ötürü yanlış değerlendirilmeye başlandı. Tüketiciler, o an ki ihtiyaçlarının hızla karşılanabilmesi amacı ile bankalar tarafından sunulan kredi hizmetlerini karşılaştırma yapmadan ve bütçelerini ön planda tutmadan almaya başladılar. Bu durum da kredi borçlarını ödemek konusunda zorlukların ortaya çıkmasına sebep oldu.

Henüz herhangi bir bankadan kredi hizmeti almamış olan tüketicilere karşı önemli uyarılarda bulunan piyasa uzmanları, vatandaşları doğru kredi hizmeti alma konusunda bilgilendirdi.

AYLIK GELİRİNİZİ ÖN PLANDA TUTUN!

Kredi hizmeti almak isteyenleri aylık gelirlerini göz ardı etmemeleri konusunda uyaran piyasa uzmanları, bir kredi hizmetinin aylık taksit ödemesinin maaşın yüzde 40- 50 oranını aşmaması gerektiğini belirtti.

KARŞILAŞTIRMA YAPIN!

Şu sıralara bankalardan çok fazla kredi hizmeti duyurulduğunu belirten piyasa uzmanları, kredi çekmeden önce bankaların ödeme hizmetlerinin karşılaştırılması gerektiğini ve bu doğrultuda da bütçeye en uygun olanın seçilmesi gerektiğini ifade ettiler.

KREDİ TÜRÜNE TAKILMAYIN!

Araç almak için taşıt kredisi, konut almak için konut kredisi gibi aynı türde kredilerin kullanılması gerektiğini düşünen tüketicileri uyaran piyasa uzmanları, böyle bir zorunluluğun bulunmadığını ve ihtiyaç kredilerinin çoğu zaman faiz oranı bakımından diğer kredi türlerine göre çok daha avantajlı olduğunu belirtti.