Ekonomi

Kredi Almak İsteyenlere Flaş Açıklama! Bunu İmzalamayana Kredi Verilmeyecek!

Acil nakit ihtiyacı olan binlerce vatandaş bankaların uygun kredi koşullarından yararlanmaya devam ediyor. Bugüne kadar bankalar kredi verme karşılığında müşterilerinden kefil ve taahhütname talep ediyorlardı. Bugün BDDK’dan gelen flaş açıklamaya göre “döviz almayacağım” taahhütnamesini imzalamayan hiç bir müşteri artık kredi alamayacak. İşte flaş kararın ayrıntıları…

Taahhütname İmzalamak Zorunlu Olacak!

Türk Lirası olarak kredi çeken binlerce vatandaş BDDK’nın açıklamasına göre krediyi amacının dışında kullanmalarının önüne geçilmesi adına yeni bir karar aldı. Buna göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) müşterilerine yeni bir taahhütname hazırlayacak. Bu bağlamda kredi almak isteyen vatandaşlar; taahhütnamede kredinin kullandırım amacına aykırılık teşkil eden işlemler ise şöyle sıralanıyor: “Döviz ve altın alım işlemleri, vadeli mevduat, repo, hisse senedi gibi finansal getiri sağlamaya dönük yatırımlar, vadesi gelmemiş diğer kredi risklerinin kapatılması, yurtdışına transfer yapılması ve kripto varlıklara veya sermaye piyasası dışına aktarılması” olarak ifade edildi.

Kredi almayı kabul eden müşteriler ‘amacına aykırılık teşkil eden işlemleri yapmayacağını’; tespiti halinde ise ‘bankayı sorumlu tutmayacağını’ da kabul etmiş olacak. Bir başka bankanın kur korumalı TL Vadeli Mevduat açanlara imzalatılan sözleşmede, ‘kendiliğinden’ uygulanma maddesi dikkat çekti. 5’nci maddede, “Sözleşme süresi boyunca mevzuatta yapılacak değişiklikler kendiliğinden sözleşmeye uygulanacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer kuruluşların bu sözleşme tarihinden sonra yapacakları açıklamalara ve düzenlemelere uygun olarak değişiklik olabileceği tarafınızca kabul edilmiştir” denildi.