Gündem

Kötü Haberlere Bir Yenisi Eklendi: Mayıs Ayında Otomobil Fiyatlarına En Az Yüzde 25 Zam Gelecek!

Rusya – Ukrayna savaşı fabrikaların üretim maliyetlerini oldukça sert şekilde etkiledi. Artan üretim maliyetleri beraberinde ürünlerin fiyatlamasında ciddi artışları getirdi. Bu olumsuzluklardan otomotiv sektörü de etkilendi. Artan maliyetler otomotiv sektöründe mayıs ayından itibaren otomobil fiyatlarında yüksek zamlara sebebiyet verecek.

Otomotiv Sektörüne Savaş Darbesi

Otomobil fiyatları ülkemizde sene başından beri ortalama yüzde 8 seviyesinde zamlandı. Bu zamlar otomobilin markasına veya modeline göre zaman zaman yüzde 20 seviyelerine kadar çıkabiliyorken, vergi diliminde değişiklik meydana gelen otomobiller için daha yüksek zamlardan söz edebilmek mümkün. Savaşın etkilerinin maliyetleri oldukça kötü etkilediğini dile getiren sektör temsilcileri, mayıs ayından itibaren daha yüksek zamların geleceğinin haberini verdi.

En Az Yüzde 25 Zam Bekleniyor

İstanbul Ticaret Odası Taşıtlar Satış ve Servis Komitesi Meclis Üyesi Ziya Alp Gülan konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Zam haberlerini doğrulayan Ziya Alp Gülan, yıl sonuna kadar üretimdeki maliyetlerin yüzde 25 artmasını ön görüyor.

Ziya Alp Gülan yaptığı açıklamalarda pazarın son zamanlarda oldukça kan kaybettiğine değindi. Yıllardır devam eden pazardaki düşüşün bu sene mart ayında yüzde 30 seviyelerine ulaştığını söyledi. Yaşanan çip krizi nedeniyle talepte bir düşüş meydana geldiğini ancak beklenen yeni zamlarla birlikte bu düşüşün bir kriz etkisi yaratabileceğini sözlerine ekledi. Yaşanan sorunların ülke çapındaki sorunlardan değil, küresel çapta meydana gelen maliyet artışlarından meydana geldiğini ve zam oranının yüzde 25 seviyesinde olmasını beklediğini söyledi.

Savaşın ürün fiyatlarındaki etkisine değinen Ziya Alp Gülan, paladyum madeninin teminin zorlaşması sebebiyle içten yanmalı motorların sadece üretim maliyetinin bile 200 dolar arttığını dile getirdi. Ayrıca bu zamlar için sadece artan maliyetlerin sorumlu olmadığını, aynı zamanda lojistik sektöründe meydana gelen maliyet artışının da etkili olduğunu söyledi. Türkiye’deki pazar için konuşan Ziya Alp Gülen, yıl sonuna kadar döviz kurları sabit kalsa bile zamların yüzde 25 seviyesinden aşağıda olmayacağını söyledi.

Piyasayı Yatırımcı Canlı Tutuyor

Artan maliyetlerin otomobillerin fabrika çıkış fiyatlarına yansıdığını, dolaylı olarak ikinci el araçların da bundan etkilendiğini sözlerine ekleyen Ziya Alp Gülan, döviz kurundaki son durum ve vergi sistemine bağlı olarak fiyatların artmaya devam edeceğini söyledi. Fiyatlarda beklenen olası artışların, tasarruflarını otomotiv sektöründe değerlendiren yatırımcıları harekete geçirdiğini söyleyen Gülan, sektörün canlı kalmasını sağlayanın yine bu kesim olduğunu sözlerine ekledi.