GündemSağlık

Koronavirüsü koklayarak tespit edebilen köpekler hizmete başladı!

Mayıs ayında Amerika'da başlatılan bir testin olumlu sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Finlandiya'da koklayarak koronavirüsü tespit etmek üzere eğitilen köpekler işe başladı. 

T24’ün The Guardian’dan aktardığı habere göre, Finlandiya, köpeklerin yeni tip korona virüs (Covid-19) tespiti için görevlendirildiği ilk ülke oldu. Helsinki Havalimanı’nda 4 köpek, Covid-19 hastalarını koklayarak tespit etme görevinde deneme sürecine başladı. Gelen yolcularda korona virüs tespit eden köpekler havlama, yere yatma gibi yöntemlerle bunu belli edecek.

Devlet destekli pilot proje için 4 köpek Helsinki Havalimanı’nda koklayarak Covid-19 tespit etme görevine başladı. Deneme sürecini yürüten Helsinki Üniversitesi’nden Anna Hielm-Björkman bir köpeği korona virüs varlığını 10 saniyede tespit edebildiğini ve tüm sürecin bir dakikadan az sürdüğünü söyledi. Björkman, “Bu çok umut vadediyor. Eğer işe yararsa hastane, bakım evi, spor etkinlikleri gibi yerlerde de kullanılabilecek bir yöntem” dedi.

Deneme aşamasındaki süreçte Helsinki Havalimanı’na inen yolculardan boyunlarını bir bezle silmeleri isteniyor. Bu bez bir kavanoza alınarak köpeklere koklatılıyor. Köpek, korona virüs tespit ederse havlamak, yere yatmak gibi değişik şekillerde bunu belli ediyor. Yolcu daha sonra PCR testine yönlendiriliyor.

Üniversitenin laboratuvarda gerçekleştirdiği ön testlerde köpeklerin korona virüs testinin yüzde 100’e yakın doğruluk sağladığı görüldü.

Helsinki Havalimanı’ndan yapılan açıklamada, köpeklerin Covid-19’u PCR testine oranla çok daha küçük moleküllerden anlayabildiği belirtildi. Labortuvar testlerinde 18 milyona yakın molekül gerekirken köpeklerin 10-100 arasında molekülle virüsü anlayabildiği tespit edildi.

Koklayarak koronavirüsü tespit edebilen köpeklerin dünyanın diğer ülkelerinde de kullanılıp kullanılamayacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.