Gündem

Koronavirüste kan donduran görüntüler! Cesetler üst üste…

Koronavirüs dünyada can almaya devam ediyor. Koronavirüsün merkezi haline gelen ABD'de kan donduran görüntüler ortaya çıktı.

Dünya genelinde binlerce kişi koronavirüsten hayatını kaybetti ve sayı her geçen gün artıyor. Koronavirüsün merkezi haline gelen ABD’de ölenlerin gömüldüğü yer ortaya çıktı. Reuters haber ajansı, dünyayı sarsacak görüntüleri servis etti.

Yeryüzünde corona virüs vakaları 1 milyon 600 bini aşarken can kayıpları da 100 bine yaklaştı. Dünyadaki her 10 vakadan birinin görüldüğü bir şehir var.

Bugüne kadar 161 bin testin pozitif sonuç verdiği ABD New York’ta, 7 binden fazla insan hayatını kaybetti. Salgının dünyadaki merkez üssünde ölenlerin gömüldüğü yer ortaya çıktı.

Reuters haber ajansı, Hart Adası’nda bir hapishanenin yanına kazılan toplu mezardan dünyayı sarsan fotoğrafları servis etti.

İş makinelerinin açtığı upuzun bir çukurda cesetler üst üste gömülürken, kurbanların hiçbir yakını veya aile üyesi adada yok.

Normalde adadaki mahkumların haftada 25 ceset gömdüğünü bildiren Reuters, ancak corona virüs salgınıyla toplu mezar açıldığını aktarıyor.

Yan yana iki tabut sığacak kadar geniş olan upuzun çukurda artık her gün yaklaşık 25 ceset defnediliyor.

Torbalara konulan cesetler çam tabutlara yerleştiriliyor, kurbanların isimleri büyük harflerle kargacık burgacık yazılıyor.

Reuters, daha sonra cesetlerin topraktan çıkarılma ihtimaline karşı söz konusu isimlerin yazıldığını belirtiyor.

Cezaevi sözcüsü Jason Kersten, şehrin ana hapishanesine cesetlerin devasa soğutuculu kamyonlarla taşındığı bilgisini veriyor.

Peki bir günde 1900 insanın can verdiği, toplam ölü sayısının 16 bin 600’ü aştığı ABD’de kimler hayatını kaybediyor?

New York eyaletinde açıklanan resmi verilere göre, corona virüs yüzünden yaşamını yitirenlerin arasında siyah ve Latin kökenlilerin oranı daha fazla.

Latin kökenliler New York şehrinin toplam nüfusunun yüzde 29’unu, virüs yüzünden hayatını kaybedenlerinse yüzde 34’ünü oluşturuyor.

Nüfusun yüzde 22’sini oluşturan Afrika kökenli Amerikalılar, yani siyahlarsa virüs yüzünden ölenlerin yüzde 28’ini oluşturuyor.

Verilere göre, New York nüfusunun yüzde 32’sini oluşturan beyazlar da virüs yüzünden meydana gelen can kayıplarının yüzde 27’sini oluşturuyor.

Covid-19 yüzünden hayatını kaybedenlerin yalnızca yüzde 7’si Asya kökenli. Asya kökenliler New York nüfusunun yüzde 14’ü.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, verilere ilişkin yaptığı açıklamada, oranlar arasındaki farkın ekonomik eşitsizlikleri ve sağlık hizmetlerine herkesin eşit oranda erişime sahip olmadığı gerçeğini yansıttığını belirtti.

Açıklanan verilerde, corona virüs salgının ilk ayında en fazla sayıda teyitli vakanın kaydedildiği mahallelerin çoğunun gelir düzeyinin en düşük olduğu mahalleler olduğu da görüldü.

New York’ta corona virüs yüzünden en fazla can kaybının yaşandığı bölgeler sırasıyla Queens, Brooklyn, Bronx ve Manhattan. Veriler, New York eyaletinin geri kalan bölgelerinde de benzerlik gösteriyor.

Eyaletin New York şehri dışında kalan bölgelerindeki nüfusun yüzde 9’unu oluşturan siyahlar virüs yüzünden hayatını kaybedenlerin yüzde 18’ini oluşturuyor. Nüfusun yüzde 75’ini oluşturan beyazlarsa can kayıplarının yüzde 65’ini oluşturuyor.

Yerel yönetimin verilerine göre, New York eyaletinde ölenlerin yüzde 61’i erkek, yüzde 38’i de kadın. Can kaybı sayısının en fazla olduğu yaş aralığı ise 70-79.

Daha önce Lousiana, Michigan ve Illinois eyaletlerinden gelen veriler de siyah Amerikalılar’ın salgından daha fazla etkilendiğini ortaya koymuştu.