GenelSağlık

Koronavirüste en çok bilinen tedbir yararsız çıktı!

Koronavirüsle mücadelede en etkin tedbirlerden biri olan sosyal mesafe kuralı ile ilgili yanlış bilinen bir gerçek açıklandı. 

İngiliz bilim adamları, koronavirüsle mücadelenin başından beri en çok uygulanan tedbir olan sosyal mesafe kuralı ile ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı. Uzmanlar 2 metrelik sosyal mesafe kuralının 100 yıl öncesine dayandığını ve artık günümüz için yeterli olmadığını açıkladı.

Uzmanlar kalabalık ve risk içeren bölgelerde mesafe kuralının yerine yeni ve daha geçerli tedbirlere yönelinmesi gerektiğini ifade etti.

Tedavisinin bir türlü bulunamaması sebebiyle etkisini sürdürmeye devam eden koronavirüs hakkında her gün bir araştırma yayınlanmaya devam ediyor. Uzmanlar ve bilim insanları virüsten korunmak için farklı tedbirler önerirken bir açıklama da Oxford Üniversitesi’nden geldi.

Üniversitede görevli İngiliz bilim insanları, sosyal mesafe kuralının kalabalık mekanlar ve yüksek riskli alanlarda bir işe yaramadığını açıkladı. Uzmanlar, virüs için mesafenin yetersiz kalacağı alanlarda bariyer tedbiri ya da yüz yüze konuşmama gibi farklı önlemlerin alınmasını tavsiye etti. Uzmanlar, günümüzde pek çok bilim insanının özellikle vurguladığı sosyal mesafe kuralının 100 yıl öncesine dayandığını ve günümüzde geçerliliği olmadığını öne sürdü.

İngiltere’de bulunan Oxford Üniversitesi’nde görevli doktor Nicholas Jones ve meslektaşları, sosyal mesafe kuralının 20. yüzyıl başında çalışmalarla desteklendiğini açıkladı. Jones, bu erken çalışmaların sınırlamalarına rağmen, günümüzde sosyal mesafe kuralının hala uygulandığını ifade etti. Uzmanlar bu yöntem yerine bölgeler için risk derecelendirmesi yapılması ve buna uygun davranılması gerektiğini ifade etti. Araştırmacılar virüs taşıyan damlacıkların öksürük ve hapşırıkla ne kadar uzağa yayılabileceğinin tamamen çevrelerindeki ortama bağlı olduğunu açıkladı.

Bilim insanlar havalandırması yetersiz ve yüksek gürültülü bar, gece kulübü ya da restoran gibi alanların yüksek riskli bölgeler olduğunu söyledi. Bilim insanlarına göre bu gibi yüksek dereceli risk grubundaki bölgelerde ek tedbirler alınmak zorunda. Uzmanların bahsettiği ek tedbirler, birbiriyle yüz yüze konuşmaması, araya bariyer eklenmesi ve sürekli maske takmak gibi uygulamaları içeriyor.