Sağlık

Koronavirüs ve gribi aynı anda tespit edecek test için çalışmalar başladı!

Kış aylarına yaklaştıkça “korona ile gribi nasıl ayırt edeceğiz?” sorusu herkes tarafından merak konusu oldu. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz grip ve koronavirüsü aynı anda tespit edip birbirinden ayırt edecek yeni bir test çalışmasının başlatıldığını duyurdu.

Kış aylarına yaklaştıkça “korona ile gribi nasıl ayırt edeceğiz?” sorusu herkes tarafından konuşulmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Sağlık Bakanlığı’nda grip salgınıyla ilgili de bir çalışma başlatılacağına işaret etti.
DHA’da yer alan habere göre, Sağlık  Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Halk Sağlığı Kurumu Referans Laboratuvarlarının grip ve Covid’i aynı anda tespit edebilecek test için çalışmaları hızlandırdığını söyledi.

KUZEY YARIM KÜRE ŞANSLI OLMAYABİLİR

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, , grip sezonunun bu yıl Güney yarım kürede çok düşük vakalarla seyrettiğini ancak Kuzey yarım kürenin daha kalabalık bir nüfus olduğu için o kadar şanslı olmayabileceğini söyledi.

“BELİRTİLER İKİ TARAFTA DA AYNI”

Bu yıl Mart ayında korona virüs salgınının patlak vermesiyle grip salgınıyla ilgili sürveyans yani gribe dair veri analizlerinin zamanında başlayamadığına değinen Prof. Dr. Yavuz, “Kaç tane gripli hasta oluyor, grip salgını ne zaman başladı, kaç kişiyi etkiliyor, ne aşamaya geldi, gribe benzeyen belirtilerle, ağır solunum yetmezliğiyle gelen kişilerin aslında gerçekten kaç tanesi grip hastası, bunları belirlememize yarıyor. Bunun testi, gene aynı Covid’de olduğu gibi yapılıyor. (PCR sürüntüsü ile) Her iki hastalığın belirtileri birbirine çok benziyor. Sonuçta ateş, öksürük, ikisinde de var. Kas-eklem ağrısı ikisinde de var. Hafif boğazı acıyan herkesin, grip mi oldum, Covid mi diye paniklemesine gerek yok.” diye konuştu.

“GRİP SEZONUNA YETİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

İkisinde de benzer belirtiler görüldüğü için ikisine birden bakabilen test geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yavuz, “Bunu ayırt etmek daha kolay olacaktır. İdeali şudur, bir örnekte her ikisine birden çalışabilmek. Bunun da çalışmalarının yapıldığını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu geçtiğimiz günlerde söyledi. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Merkezi Laboratuvarı bu testi grip sezonuna yetiştirmek için çalışmaları hızlandırdı. En güzeli bu olacak. Tek örnekle her ikisine de bakabileceğiz.” dedi.

“BU MASKELER BENCİLDİR”

Ventilli maskeler konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Yavuz, “Hava çıkışı olan bu maskeler ’bencil’ maskelerdir çünkü sizi korusa da karşınızdakini sizden korumaz. İdeali düz, cerrahi maskelerdir” diyerek sözlerine son verdi.