Sağlık

Koronavirüs vakalarındaki artışın neden önüne geçilemediği belirlendi!

Yapılan araştırmalarla koronavirüs vakalarındaki sayı artışının engellenememesinin sebebi ortaya çıktı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ilgili yapılan araştırmalar devam ediyor. Son yapılan araştırmalarda koronavirüs vakalarındaki sayı artışının neden önüne geçilemediği gözler önüne serildi. Uzmanlar pozitif vakaların yüzde 80’den fazlasının semptom göstermemesinin hastalığın yayılmasındaki en önemli faktör olduğunu belirledi.

Britanya’da sokağa çıkma kısıtlamalarının yürürlükte olduğu dönemde 36 bin 61 kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonucu açıklandı. 26 Nisan-27 Haziran tarihleri arasında İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’da yapılan testlerden 115’inin pozitif çıktığı, hastalık belirtisi göstermeyen asemptomatik vakaların pozitif sonuçlarda büyük çoğunluğu oluşturduğu tespit edildi.

Araştırmaya göre test sonucu pozitif çıkan kişilerden sadece 16’sı testin yapıldığı gün semptom gösterirken geriye kalan 99 kişide hiçbir semptom gözlenmedi. Testin yapıldığı gün belirti gösteren 142 kişinin testinin negatif çıktığı da not edildi.

VAKALARIN BÜYÜK BÖLÜMÜ TESPİT EDİLEMİYOR

İngiltere’de sadece koronavirüs semptomları gösteren, geçmeyen öksürük, ateş ya da tat ve koku kaybı bulunan kişiler test yaptırmaya teşvik ediliyor, pozitif vakalarla temaslı kişiler ilk etapta evlerinde karantinaya gönderiliyor. Araştırma sonuçları, şu an uygulanan test politikasının pozitif vakaların büyük çoğunluğunun tespit edilememesi riskini beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor.

Londra Üniversitesinden salgın hastalık uzmanı Irene Petersen, “Test sonucu pozitif çıkan bu kadar çok insanın test günü semptom göstermemiş olması, gelecekteki test stratejilerinde değişiklik gerektiriyor” dedi.

KORONAVİRÜS TESTLERİ YAYGINLAŞTIRILMALI

Petersen, sonuç olarak virüsün sessizce yayılmasını ve yeni salgın dalgalarını önlemek için testlerin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Araştırmacılar, diğer ülkelerde yapılan benzer araştırmalardan farklı sonuçlar çıktığını da not etti. Bilim insanları, asemptomatik vakaların toplam pozitif vakalara oranının Çin’deki bir araştırmada yüzde 5, İzlanda’daki bir araştırmada yüzde 43 çıktığını belirtiyor. Araştırmalarda kullanılan örneklemlerin farklı sonuçlara yol açabileceğine işaret etti.