GenelGündemSağlık

Koronavirüs Bilim Kurulu’ndan koronayı hafif geçirenlere uyarı! Kalıcı sorunlar gelişiyor

Koronavirüs kabusu devam ederken, uzmanlardan koronavirüs geçirenlere yönelik açıklama ve uyarılar da peş peşe geliyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de Omicron geçirenlerde nefes darlığı gibi solunum sıkıntılarının kendini gösterdiğini belirterek hastalığı hafif geçirenlerde dahil kalıcı sorunların ortaya çıkabildiğini ifade etti.

Salgınla ilgili son durumu değerlendiren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü şu açıklamalarda bulundu:

“Tablo bayağı değişti. Genel itibarıyla baktığımızda artık nezle, soğuk algınlığı gibi çok hafif burun akıntısı, hapşırma, boğazda hafif bir kaşıntı yanma, bazen hafif bir ateş olabiliyor; 1-2 gün o da çok fazla değil. Ağrılar olabiliyor, çok önemli bir sorun yok. Ama böyle yatak döşek ağır hastalık, nefes darlığı çok yok. Unutmamak lazım; genelde hasta 4’üncü, 5inci günü itibarıyla ya iyileşiyor ya da ağırlaşacaksa hemen sinyaller ortaya çıkıyor.”

Solunum Sıkıntısı Yaygın

“Nefes darlığı gibi solunum sıkıntı durumları kendini gösteriyor. Genelde ilk 3-4 güne aldanmamak lazım. ‘Hafif geçiyor, sorun yok iyiyim, atlatacağım’ gibi düşünüyorsunuz ama belli olmayabiliyor. 5’inci, 6’ncı gün işler, kontrolden çıkabiliyor. Dikkatli olmak lazım” diyen Prof. Dr. Özlü, Omicron’u hafif geçirenleri de uyardı:

“İnsanlar akut dönemi atlatıp iyiye geçtikleri için mutlu oluyorlar, ‘İyi oldum’ diye şükrediyorlar. Hafif geçirenlerde bile bazen uzun süren, kalıcı sorunlar gelişebiliyor. Hastalığı ağır geçirmese bile hastaneye yatmasa, ayakta geçirse de kalıcı sorunlar olabiliyor. Onun için en güzeli; hiç hasta olmamak, dikkatli olmak.”