Gündem

Koronavirüs aşısının tarihi belli oldu!

İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca’nın CEO’su Pascal Soriot, İngiltere’deki aşı çalışmalarının merkezinde yer alan Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği koronavirüs aşısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aşı ile ilgili tarih veren Pascal Soriot aşının en az 1 yıl koruyacağını duyurdu.

İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca’nın CEO’su Pascal Soriot Koronavirüse karşı aşı çalışmalarının İngiltere’deki merkezi olan Oxford Üniversitesi, insan deneylerinde üçüncü aşamada bulunmasının ardından anlaşma yapan Soriot koronavirüs aşısının çıkış tarihi ile ilgili açıklama yaptı.

EKİM AYINDA AŞI ÇIKACAK

İngiltere’deki aşı çalışmalarının merkezinde yer alan Oxford Üniversitesi şu anda insan deneylerinde üçüncü aşamada bulunuyor ve söz konusu aşı 10 bin gönüllü üzerinde deneniyor.

Aşı ekim ayında çıkıyor! En az 1 yıl koruyacak

İngiliz ilaç şirketi AstraZeneca’nın CEO’su Pascal Soriot, Oxford Üniversitesi’nin yeni tip corona virüse (Covid-19) karşı geliştirdiği aşının Covid-19’a karşı en bir yıl koruma sağlayacağını söyledi.

İngiltere’deki aşı çalışmalarının merkezinde bulunan Oxford Üniversitesi, nisan ayında insan deneylerine başladı. Şu an üçüncü aşama klinik deneylerinde bulunan çalışmada 10 bin katılımcı bulunuyor.

400 MİLYON DOZ ABD!DE DAĞITILACAK

Oxford Ünviersitesi tarafından aşı denemelerinin Ağustos’ta tamamlanacağı öngörülüyor. Bu kapsamda üniversiteyle anlaşma yapan AstraZeneca milyonlarca doz aşının küresel çapta dağıtımını yapacak. Cambridge merkezli firma, Cumartesi günü 400 milyon doz aşının Almanya, Fransa ve Hollanda’ya dağıtımı için anlaştı. Öte yandan, aşının ilk 100 milyon dozunun öncelikle olarak üretici İngiltere’de, 400 milyon dozunun ise ABD’de dağıtımı geçen ay kararlaştırılmıştı.

AstraZeneca CEO’su Soriot, Belçika’da faaliyet gösteren radyo istasyonu Bel RTL’ye bugün konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

“EKİM AYINDA DAĞITACAĞIZ”

Soriot; “Aşının en bir yıl boyunca koruma sağlayacağını umut ediyoruz. Eğer her şey yolunda giderse, klinik deneyler ağustosun sonu ya da eylül başında sona erecek. Üretimi bunu paralel olarak gerçekleştireceğiz. Ekim ayı itibariyle dağıtıma hazır olacağız” ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü daha önce yaptığı açıklamada küresel çapta 130 aşı çalışmasını yapıldığını ve bunlardan 5’inin Çin’de olmak üzere 8’inin insan deneylerine geçtiğini açıklamıştı.

Öte yandan, dünya genelinde şu anda koronavirüs vakalarının sayısı 8 milyon 300 bine yaklaşırken, Covid-19 nedeniyle 440 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.