Sağlık

Koronavirüs aşısında flaş gelişme! İlk aşı nihayet tescillendi!

Rusya dünyanın merakla beklediği haberi duyurdu. İlk koronavirüs aşısı artık tescillendi. 

Putin’in Rusya’da geliştirilen aşının tescillendiğini ve aşı fiyatının belli olduğunu duyurdu. Koronavirüs aşısının tescillendiği açıklaması üzerin bilim dünyası ikiye ayrıldı. Dünyada bir ilk olan bu gelişmeyi destekleyenlerin yanı sıra, eleştiriler de art arda geldi.

Rusya, tüm dünyada devam eden Covid-19’a karşı aşı geliştirme yarışında hız kesmiyor. Aşının bulunduğu ve Putin’in kızına uygulandığı haberinin ardından ülkeden dünyayı şaşırtan bir aşı açıklaması daha geldi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatiana Golikova’nın açıklamasına göre, Rusya ikinci bir koronavirüs aşısı geliştirdi. Tatiana Golikova EpiVacCorona’ adı verilen bu yeni aşının klinik denemeleri eylül ayında sona ereceğini ve aşının ekim ayında hazır olmasını beklediklerini söyledi.  Golikova, EpiVacCorona adlı aşının ilk ve ikinci safha klinik denemelerinde aşının uygulandığı deneklerde herhangi bir komplikasyon oluşmadığını ifade etti.

İkinci Rus aşısının ise Sibirya’da bulunan ve Sovyet döneminde gizli deneylerde de kullanıldığı iddia edilen Vector adlı bir özel tesiste geliştirildiği duyuruldu. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere dünyadaki tüm bilim otoritelerinin Rusya’nın geliştirdiği ilk koronavirüs aşısı olan Sputnik V konusunda şüpheci davrandığı bilinirken, bu ikinci aşı haberi şaşkınlık yarattı.

Aşıyı geliştiren bilim insanları, aşının 57 gönüllü üzerinde denendiği ve bu gönüllülerin hiçbirinde herhangi bir yan etki görülmediğini açıkladı. Uzmanlar aşının denendiği gönüllülerin durumlarını gözlemleyebilmek için 23 gün hastanede tutulduklarını açıkladı.

Rusya’da geliştirilen ilk aşı olan Sputnik V’in yan etkileri arasında ateş, aşının uygulandığı yerde kızarma ve kaşıntı yapma gibi semptomların olduğu açıklanmıştı. Geliştirilen aşının üzerindeki soru işaretlerine rağmen Belarus, Venezuella, Azerbaycan, Brezilya gibi ülkelerin olduğu 27 ülkenin aşı için talip olduğu açıklanmıştı.

EpiVacCorona adlı ikinci aşının kişilere iki doz olarak, 14 ile 21 gün arayla yapılması ve bu şekilde bağışıklık oluşturması planlanıyor.

Rusya’nın, EpiVacCorona adlı ikinci koronavirüs aşısını ekim ayı içinde hazır etmeyi ve piyasaya sürmeyi planladığı bildirildi. Yaşanan tüm bu gelişmelere rağmen DSÖ yetkilileri geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada, dünyanın 2021 yılına kadar işe yarayabilecek bir aşı geliştirilebileceğini beklemediklerini söylemişti.