BilimGündemSağlık

Koronavirüs aşıları tanıtıldı!

Rusya’nın ardından Çin'de de geliştirilen potansiyel Koronavirüs aşıları tanıtıldı. Aşıların yıl sonuna kadar piyasaya çıkması bekleniyor

Koronavirüs (Covid-19) salgınının ilk kez ortaya çıktığı Çin, geliştirdiği aşıları ilk kez tanıttı. France 24’ün haberine göre, Sinovac Biotech ve Sinopharm adlı şirketler tarafından geliştirilen aşı adayları Pekin ticaret fuarında tanıtıldı. Henüz piyasaya sürülmeyen aşıların Faz 3 deneylerinin ardından bu yılın sonuna kadar onay alması bekleniyor. Aşı üreticilerinden Sinovac’tan bir yetkili yılda 300 milyon doz üretebilen ‘bir aşı fabrikasının’ inşaatını tamamladıklarını söyledi.

KÜRESEL KAMU MALI OLACAK

‘Aşı savaşları’na meydan vermeyeceklerine değinen Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesi tarafından üretilecek herhangi bir aşının ‘küresel bir kamu malı’ olacağını söylemişti. Global Times gazetesi de aşı fiyatının ‘çok yüksek’ olmayacağını ifade etmişti. Halihazırda dünya çapında Faz 3 testlerine kadar gelen 10 aşı bulunuyor. Geçen ay itibarıyla dünya çapında geliştirilmekte olan aşılardan en az 5.7 milyar doz ön sipariş verildi. Rusya da geçen ay yeni tip koronavirüse (Covid-19) aşısı ‘Sputnik-V’i tanıtmıştı.