GenelGündemSağlık

Korona geçirdiyseniz dikkat: Omicron varyantıyla ilgili yeni gerçek ortaya çıktı

Koronavirüsün en fazla mutasyona uğrayan ve en bulaşıcı varyantı olarak nitelendirilen Omicron varyantıyla ilgili araştırmalar devam ederken yeni bir gerçek daha ortaya çıktı. Uzmanlar, koronavirüs geçirenlerin Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 varyantlarına karşı antikor sağlamadığını duyurdu.

Sözcü’nün aktardıklarına göre, Afrika Sağlık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan araştırmada koronavirüs geçirenlerin kan değerleri incelendi. Bilim insanları daha çok koronavirüs geçirenlerin Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 varyantlarına karşı antikor sağlamadığını tespit etti.

ANTİKOR SEVİYESİ DÜŞÜYOR

Kan değerlerini inceleyen uzmanlar, koronavirüsü atlatmayı başaranların antikor üretme seviyelerinin yaklaşık 8 kat düştüğünü belirtti. Öte yandan koronavirüs aşısı olanların yeni virüse karşı antikor seviyelerinin de 3 kat düştüğünü tespit etti.

Uzmanlar, koronavirüs geçiren kişilerin tedbiri elden bırakmamaları gerektiğinin altını çiziyor.

YENİ SALGIN GELEBİLİR

“Omicron’un BA.4 ve BA.5 varyantlarına karşı antikor seviyeleri çok düşük, özellikle aşı olmayan grubun semptom gösteren hastalığa karşı korunma ihtimali çok düşük” ifadeleri kullanılan araştırmada bilim insanları aynı zamanda “BA.4 ve BA.5’in potansiyel olarak yeni bir salgın dalgası yaratması ihtimali bulunuyor” öngörüsünde de bulundu.