Ekonomi

Konut ve işyeri sahibi olanlar dikkat! Son ödeme tarihi yaklaştı

Bu sene sahibi olunan konutun veya işyerinin emlak ödemelerinin ilk taksiti ödemleri için sona yaklaşıldı. Bazı vatandaşların muaf tutulduğu ödemeler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında alınmaya başladı. Peki, emlak vergisinde son tarih ne zaman? Kimler ödemelerden muaf tutuluyor? İşte cevabı...

Ev ve işyeri sahibi olan vatandaşlar için emlak vergisinde sona gelindi. İlk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında alınan vergilerin son ödeme tarihi 1 Haziran olarak bildirildi. Öte yandan ikinci taksit ödemelerinin ise Kasım ayı içerisinde yapılacağı biliniyor. Ancak bazı vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. Muaf tutulan vatandaşların son 5 yılın ödemesini iade alma hakkı bulunuyor. Vergi ödemelerini geri almak isteyenlerin taşınmazın adres olarak kayıtlı olduğu belediyede yer alan tapu dairesine giderek bu isteklerini verdikleri dilekçe ile beyan etmesi gerekiyor.

Kimler emlak vergisinden muaf?

Sahibi olduğu konutun 200 metrekareden daha küçük olması ve bu haktan yararlanacak olan konut sahibinin kendi adına kayıtlı başka bir taşınmazı bulunmayan kişiler, hiçbir geliri olmayan ev hanımları, emekliler, 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimlerin emlak vergisi ödemesine gerek yok. Öte yandan yurt dışından emekli aylığı alanlar, emekli olup yeniden çalışarak gelir elde etmeye başlayanlar emlak vergisini ödemek durumundalar.

Ödemeler nasıl yapılacak?

Emlak vergisi ödemeleri konutun bulunduğu ilçenin belediyesinin internet sitesinden online olarak kredi kartı ile yapılabilir. Ödemeyi yapmak durumunda olan ancak yapmayan vatandaşlara ödemelerini cezalı olarak yapmak durumunda kalırlar.