Gündem

Kimliği ve ehliyeti olan dikkat: Zorunlu oldu!

Kimlik ve ehliyetle ilgili bir duyuru yapıldı. Kimlik ve ehliyetle ilgili yeni bir uygulamaya geçildi. Kimliği ve ehliyeti ayrı ayrı taşıma zorunluluğu ortadan kalktı. Başlatılan yeni uygulamayla birlikte ehliyeti olan vatandaşlar kimliğiyle birleştirebilecek. Kimlik ve ehliyetini henüz birleştirmeyen vatandaşlar tarafından detaylar araştırılıyor. Peki, kimlik ve ehliyet birleştirme ücretli mi? Nasıl randevu alınır?

Hala ehliyetini yenilemeyenler, 2022’nin sonuna kadar yenileyebilecek. Nüfus cüzdanını çipli hale getirmek için de ilk etapta 2023 yılına kadar süre tanınsa da daha sonra bu kısıtlama kaldırıldı. Peki kimlik ve ehliyet birleştirme nasıl ve nereden yapılır? Kimlik ve ehliyet tek kart ücretli mi, ne kadar?

Dünyada ilk ve tek uygulama olan ‘Hayat Kimliğinle Kolay’ ile yeni nesil sürücü belgelerindeki bilgiler, çipli kimlik kartlarına entegre ediliyor.

KİMLİK EHLİYET BİRLEŞTİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni tip sürücü belgeleri, ilçe nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunarak yeni çipli kimlik kartlarına yüklenebiliyor. Bu işlem için vatandaşlardan herhangi bir ücret alınmıyor.

Fakat eski tip ehliyete sahipseniz bunun için 15 TL harç ücreti ödemeniz gerekiyor. Ayrıca sağlık raporu gibi bazı belgeler istenebilir. Bu belgeler için de ücret ödemeniz gerekebilir.

KİMLİK VE EHLİYET BİRLEŞTİRMEK İÇİN GEREKEN EVRAKLAR

Yeni kimlik kartı ve yeni ehliyeti olan vatandaşların birleştirme işlemi için herhangi bir belge ibraz etmeleri gerekmiyor. Sadece nüfus müdürlüğüne giderken yanlarında her iki kartı da götürmeleri gerekiyor.

Yeni kimlik kartı ve eski ehliyeti olan vatandaşlar ise birleştirme işlemi için nüfus müdürlüğüne; 4 adet biyometrik fotoğraf, sağlık raporu ve 15 TL’lik harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz götürmeleri gerekiyor.

KİMLİK YENİLEME ÜCRETLERİ

-Kimlik yenileme: 30 lira.

-Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 30 lira.

-Eskiyen kimliği değiştirme: 30 lira.

-Yeni doğan bebek için 1 ay içinde kimlik çıkarmak ücretsiz.

-Doğumdan itibaren 1 ayın sonunda bebeğin kaydı yapılmamışsa: 30 lira.

-Çipli kimlik kaybedilmişse: 60 lira.

-Eski tip kimlik kaybolursa: 30 lira.

PASAPORT YENİLEME ÜCRETİ 2021

-6 aylık olan 407.20 lira.

-1 yıllık olan 512.10 lira.

-2 yıllık olan 722.20 lira.

-3 yıl olan 950.20 lira.

-4 yıl ve üzeri (10 yıla kadar) 1265.40 lira.

EHLİYET YENİLEME ÜCRETİ 2021

Eski tip ehliyet yenileme: 15 lira

Yeni tip çipli ehliyet yenileme: 270 lira