GenelGündem

Kimler 3. Doz Aşı Olacak? Delta Varyantından Yeni Gelişmeler!

İlk olarak 10 Mart 2020 tarihinde ilk vaka görüle koronavirüs’ de aşılamanın hızlanmasıyla vaka sayılarında azalma başladı. Bugüne kadar ülkemizde çift doz 51.097.076 kişi koronavirüs aşısı oldu. Son paylaşılan tabloya göre vaka sayısı 5.288, iyileşen hasta sayısı 6.219, vefat eden 42 kişi oldu. Peki 3. doz aşıyı kimler olacak? Aşı yaklaşık 4 milyon vatandaşı öldüren Delta varyantında ne kadar etkili oluyor?

3. doz aşı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim kurulu toplantısı ardından açıklamalarda bulundu. BioNTech ve Sinovac aşısı fark etmeksizin bugünden itibaren üçüncü doz aşılama başlayacağını belirtti. Ayrıca 3. doz aşının 50 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına yapılacağını ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: ” Buna göre 50 yaşından büyük vatandaşlarımızın ve sağlık çalışanlarımızın hangi aşı ile olursa olsun 3. Doz aşı olmalarının faydalı olacağını kararlaştırdık. 2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile sağlık çalışanlarımız yarından 1 Temmuz) itibaren istedikleri aşı ile 3. Doz aşılarını olmak üzere randevu alabileceklerdir. 3. Doz aşının hangi aşı türü ile olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği yoktur. Vatandaşlarımız ve sağlık çalışanlarımız ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar 3. Doz olarak istedikleri aşıyı olabilirler. Bu konuda tercih sizlere aittir. Gönül rahatlığı ile istediğiniz aşıyı 3. Doz olarak yaptırabilirsiniz.”

  • Aşı randevusu almak isteyen vatandaşlar MHRS sisteminden, e-nabız internet sitesinden veya Alo 182 hastane randevu alma telefon numarasından randevu alabilirsiniz.
Delta Varyantı

Aşı insan vücudunda koronavirüs’ e karşı savunma mekanizması oluşturuyor. Aşılamayla birlikte rahat bir nefes almaya başladığımız şu dönemde Delta varyantı tüm dünyada endişe yarattı. Ancak Avustralya’ da yaşanan bir gelişme aşı olmanın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Avustralya’da 30 kişinin katıldığı bir doğum günü partisi düzenlendi. Partiye katılan süper bulaştırıcı bir misafir tüm katılımcıları hasta ettiği ortaya çıktı. Ancak sadece Partiye katılan 6 kişi virüse yakalanmadı. Üstelik sadece tek doz aşı olduklarını açıkladılar. Bu örnek aşının Delta varyantına karşı etkili olduğunu gözler önüne serdi.