EkonomiGündem

Karar verildi: Ek ödeme yapılacak! Tarih belli oldu

Kamuda çalışanları ilgilendiren karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Tüm kamu çalışanlarına yapılan ek ödeme tarihi belli oldu. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, kamu işçilerine yapılan tediye ödemelerinin ilk yarısı 28 Ocak’ta diğer yarısı ise 29 Nisan’da hesaplara yatacak.

Kamu çalışanlarına yapılan tediye ödemelerinin tarihi netleşti. 2022 Tediye ödemelerine dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kapsamda, kamu işçilerine 2022’de yapılacak ek ödemenin ilk yarısı 28 Ocak’ta, diğer yarısı ise 29 Nisan’da kamu çalışanlarının hesaplarına yatırılacak. Maden işletmelerinin yer altı işlerinde çalışanlara ilave tediyenin tamamı 23 Aralık’ta ödenecek.

TEDİYE NE DEMEK?

İlave tediye olarak tanımlanan bu ödeme çeşidi, kadroya geçen taşeronlar için de ödenmektedir.

İlave tediye, devlet memurları kanununda bulunan bir ikramiye ve çalışan personele, ücret sistemine bakılmaksızın her yıl için bir aylık ikramiye veriliyor, tüm çalışanlar bu ikramiyeyi alıyor. Kadroya geçen taşeronlar da bu ikramiye hakkında yararlanıyor.

Tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir aylık istihkakları tutarını geçmemek üzere Cumhurbaşkanı kararıyla aynı nispette bir ilave tediye daha yapılabilir.

Birinci ve ikinci maddelerde yazılı olan işçilere mezkür maddeler gereğince yapılan tediyelerden ayrı olarak her yıl için bir aylık istihkakları tutarını geçmemek üzere Cumhurbaşkanı kararıyla aynı nispette bir ilave tediye daha yapılabilir. Bu kanuna göre yapılacak tediyelerin zamanı Cumhurbaşkanınca tespit olunur.

İLAVE TEDİYE ÖDEMESİNİ KİMLER ALIR?

İlave tediye ödemelerini kimler alır, hangi kurumlar ilave tediye ödemesi yapar araştırılan bir konu oldu. 52 günlük ikramiye ödemeleri her işçiye verilmiyor.

6772 sayılı Devlet ve Ona Bağlı Müesseselerde Çalışan İşçilere İlave Tediye Yapılması Hakkındaki Kanunun içinde olan aşağıdaki kapsama giren kurumlardaki kadrolu kamu işçilerine ilave tediye ödemesi yapılır:

Sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan kurum ve kuruluşlar,

Kamu iktisadi teşekkülleri,

Genel ve katma bütçeli kurumlar,

Özel bütçeli idareler,

Belediye ve özel idareler “hizmet akdi” ile çalışan işçiler.