Gündem

Kapanan hava sahaları sonrası Ruslar çareyi Sırbistan’da buldu: Uçuş sayıları 2 katına kadar çıktı

Başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olmak üzere birçok ülke, Rusya’ya Ukrayna’yı işgal harekatından dolayı ağır yaptırımlar uygulama kararı aldı. Ekonomik ve siyasi olarak alınan bu yaptırım kararlarına AB ülkeleri ve diğer birçok ülke, Rus uçaklarına hava sahalarını kapatarak dahil oldu. Tüm AB ülkelerinin Rus uçaklarına hava sahalarını kapatması ile birlikte Ruslar da çareyi çeşitli alternatiflerde aramaya başladı. Rusya, kapatılan hava sahalarına karşı çözümü Sırbistan’da buldu. Bilindiği gibi Sırbistan AB üyesi bir ülke değil ve Rusya’ya karşı bir yaptırım kararı almadı, hava sahasını da Rusya’ya kapatmadı. Ayrıca Sırbistan uçakları AB ülkeleri üzerinde rahatça hareket edebiliyor.

Ruslar Çareyi Sırbistan’da Buldu

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırılarına başlaması ile birlikte ABD ve AB ülkeleri hava sahalarını Rus uçaklarına kapatma kararı aldı. Rusya’ya karşı alınan ekonomik ve siyasi ağır yaptırımlar sonrasında Ruslar, çeşitli alternatiflerle yaptırımlardan sıyrılmak için yollar aramaya başladı. Ekonomik yaptırımlardan kripto paralarla çıkış yapmaya çalıştıkları iddia edilen Rusların, hava sahası krizine karşı da Sırbistan ile çözüm buldukları ortaya çıktı. Sırbistan’ın AB üyesi olmaması, Rusya’ya karşı yaptırım kararı almaması ve Sırbistan uçaklarının AB üzerinde rahatça uçabilmesi, Rusları Sırbistan’a yönlendirdi.

Uçuş Seferleri 2 Katına Çıktı

Avrupa’ya gitmek isteyen Ruslar, Sırbistan uçaklarını kullanmaya başladı. Guardian haberine göre çoğunluğu devlete ait olan Air Serbia isimli havayolu şirketi, artan talep karşısında sefer sayılarını artırmaya başladı. Habere göre Moskova’dan Belgrad’a yapılan uçuş sayıları 2 kat artış göstererek haftada 15 uçuşa ulaştı. Seyahat veri analiz şirketi ForwardKeys, Rusya ve Sırbistan arasındaki seyahatlerde koltuk sayısının, Mart ayının ilk haftasında, savaştan bir önceki haftaya kıyasla %50 oranda arttığını bildirdi. Ayrıca şirket, ilerleyen haftalarda bu sayının daha da fazla artacağını öngördü.