Gündem

Kanser hastalarına müjdeli haber geldi: Kanser aşısı geliyor!

Kanser aşısı müjdesi geldi. Koronavirüs aşısını geliştiren Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’den yeni müjde geldi. Almanya’nın ünlü dergisi Focus’a kapan olan çift, kanser aşısına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Buna göre, kanser aşısı bu yıl ve gelecek yıl içinde 100 bin kanser hastasının tedavisinde kullanılacak.

Kanser aşısı ile ilgili bir gelişme yaşandı. Türk bilim insanları Prof. Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’den kanser aşısı müjdesi geldi. Almanya’nın dünyaca ünlü haftalık haber dergilerinden Focus’a kapak olan Türeci ve Şahin kanser aşısı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

30’ncu kuruluş yılını kutlayan derginin “30 Yıl Focus, 30 İnsan” başlıklı dizinin başında Türeci ve Şahin çifti, portreleriyle yer alıyorlar. Birgün’ün derlemesine göre bilim insanları, Mainz’da birlikte kurdukları Biontech firmasında kanserle mücadele için bir araya getirdikleri dünyanın dört bir köşesinden bilim insanlarından oluşan ekipleriyle araştırmalarını sürdürüyor.

100 BİN KANSER HASTASININ TEDAVİSİNDE KULLANILACAK

Türeci ve Şahin’le ilgili yazıda Türeci ve Şahin’in geliştirdiği kanser aşısının da bir insana ilk kez İngiltere’de yapıldığı belirtiliyor. Dergiye göre hükümetle anlaşan Biontech’in geliştirdiği kanserle mücadele aşısı, içinde bulunduğumuz ve gelecek yıl içinde 100 bin kanser hastasının tedavisinde kullanılacak.

2002 yılında evlenen Türeci ve Şahin’in kurduğu Biontech, meme, kalın bağırsak, akciğer, prostat, pankreas ve deri kanserinin tedavisi için araştırmalarını sürdürürken, korona salgınının pandemiye dönüşmesi üzerine bu alana da yönelmişler, BNT162b2 adıyla salgına karşı ilk aşıyı geliştirmişlerdi.