Gündem

Kandilli’den kritik deprem açıklaması: 7,2’lik enerji var!

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Beklenen İstanbul Depremi ve Bakırköy'e Etkileri" paneline katıldı. Burada önemli açıklamalarda bulunan Özener, “Marmara Denizi'nde bir deprem olursa 7,2'lik bir enerji var.” İfadelerini kullandı.

Uzmanlar tarafından sık sık Marmara Depremi uyarısı yapılıyor. Bakırköy Belediyesi tarafından Tarık Akan Kültür Merkezi’nde “Beklenen İstanbul Depremi ve Bakırköy’e Etkileri” paneli düzenlendi. Panelde konuşma yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, önemli açıklamalarda bulundu. Nerede ve ne büyüklükte deprem olacağını bildiklerini söyleyen Özener, “Marmara Denizi’nde bir deprem olursa 7,2’lik bir enerji var.” İfadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm çok önemli

Açıklamalarında Türkiye’de 500’den fazla fay hattı olduğunu dile getirdiğini söyleyen Özener kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı. Özener tarafından yapılan açıklamalarda konuya ilişkin, “ Kentsel dönüşüm de bir binayı yıkıp yerine yenisinin yapılması değil, transfer alanlarının yapılması, kötü zemin ve kötü bina stoku olan yerlerin tamamen yıkılıp yerine güncel teknolojilerle bina yapılması veya oraları tamamen terk edip farklı yerlere yapı yaparak yerleşmemiz lazım.” Denildi.

Bakırköy en çok etkilenecek ilçelerden biri

İstanbul’da olası depremde en çok etkilenecek ilçelerden birinin Bakırköy olacağını ifade eden Özener, “Bakırköy’ün deprem kuşağının merkezine yakın olması nedeniyle en çok etkilenecek ilçelerden biri olduğunun farkındayız. Bu konuyla ilgili belediye olarak ciddi çalışmalar yaptık. İBB ve 2004 yılında İTÜ çalışmalarıyla Bakırköy’deki yapı stokunun yaklaşık yüzde 55-60’ının orta ve ağır hasara yol açabilecek düzeyde olduğunu tespit ettik. Geçenlerde İBB’nin yaptığı simülasyon çalışmasında Bakırköy özelinde de binalarımızın yüzde 60-65’inin orta hafif, yaklaşık yüzde 20’sinin de ağır ve çok ağır hasar göreceğini çalışmadan öğrendik. Biz de uzun yıllardan beri depreme yönelik hazırlıklarımızı belediye olarak, sivil toplum örgütleriyle eş güdüm çerçevesinde yapıyoruz.” açıklamasını yaptı.