Gündem

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener’den deprem açıklaması: “Türkiye 3 metre kaymış durumda”

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener merkez üssü Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde etkilenen 10 ilimiz ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremin ardından Elbistan’da meydana gelen 7.6 şiddetindeki deprem ile ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

“TÜRKİYE 3 METRE KAYMIŞ DURUMDA”

Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener “2022 yılının toplamında Türkiye ve yakın çevresinde 170 adet 4.0 ve üzeri deprem yaşamışken sadece dünden bugüne 186 tane deprem yaşadık. 1999’dan beri bu coğrafyada yaşadığımız en büyük depremi gördük. Hatta ikisini peş peşe gördük. Gerçek bir afetle karşı karşıyayız. 7.7 ve 7.6’lık iki deprem daha önce alışılagelmiş bir deprem hareketliliği değil. Şöyle düşünün doğrultu atımlı bir faydayız. Durduğunuz plakanın ortasında fay hattı var, karşı bloğunun sola doğru hareket ettiğini düşünüyorsunuz, doğrultu atımlı fay hattı olduğu için birinin sağa birinin sola kaydığını düşünün ve ilk pozisyonlarına göre 3 metrelik bir atım oluyor” ifadelerini kullandı.

500 YILLIK ENERJİ ORTAYA ÇIKTI

Son olarak meydana gelen depremle 500 yıllık enerjinin ortaya çıktığına dikkat çeken Özener, şöyle devam etti: “Bu fayın kırılan yerinde henüz daha kırılmayan yerlerinde tarihsel depremlere baktığımızda son olan depremden bugüne kadar geçen süreler 500 yıl, bazı yerlerde 700-800 yıldır deprem olmayan bölgeler var. O bölgelere sismik enerji yükleniyor. Faylar yer değiştiriyor. Yer değiştirmeler sebebiyle enerji birikiyor. 500 yıldır kırılmayan fay boyunca biriken enerjiler, belirli bir doygunluğa ulaşınca deprem olarak ortaya çıkıyor.”