GündemKamu

Kanada İşçi Alımı Şartları, Alım Yapılan Meslekler ve Asgari Ücret!

Kanada’daki çalışma imkanları bir çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Yurtdışına gitmek isteyen vatandaşlar, Kanada’da çalışma koşulları ve iş başvurusu ile ilgili internet sayfalarında araştırmalar yapıyorlar.

Türkiye’de ekonomik olarak zorlanan pek çok vatandaş yurtdışına gitmenin hayalini kuruyor. Bu nedenle, “Kanada İşçi Alımı Şartları Nelerdir?”, “Alım Yapılan Meslekler ve Asgari Ücret!” gibi konularda araştırmalar yapılıyor. Kanada’da işçi olarak gitmek için bu alanda işlemler yürüten sivil toplum kuruluşlarından bilgi almanız gerekiyor. Alınan bilgiler ışığında gerekli belgeleri toplayan vatandaşlar, işçi başvuru işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Kanada’da bu meslekleri yapabilirsiniz

Kanada’ya çalışma vizesi ile gelebilmek için önkoşul Kanada’da kâin bir işveren tarafından temin edilecek iş teklifi mektubuna sahip olmaktır. Diğer yandan Kanadalı işverenin, yabancı uyruklu bir şâhısa iş teklifinde bulunabilmesi ise belli bir meslekte aradığı elemanı Kanada içinde bulamadığını Kanada makamlarına (Service Canada) ispatlama zorunluluğu bulunmaktadır. Sözkonusu çalışma izinlerinin süresi ise en çok dört yıl ile sınırlandırılmış durumdadır.
Bu kategoriden Kanada’ya göçmen olarak gelebilmek için, Kanada’da yabancı uyruklu kişinin yaptığı mesleğe çok ihtiyaç duyuluyor olması, Kanada içinde eleman açığını doldurmanın zor, hatta imkânsız olması, yabancı işçi alımından Kanada ekonomisinin fayda sağlayacağına inanılması gerekmektedir.

Bu kategorideki meslek grupları genellikle yüksek eğitim gerektiren ve revaçta olan mesleklerdir. Üniversitelerin araştırma görevlileri, gıda, tarım ve petrol endüstrisi ile bilgisayar bilimiyle ilgili meslekler bu grupta sayılabilir.Bu kategoriden Kanada’ya gelenlerin ise iki yıl tam zamanlı Kanada’da çalıştıktan sonra, göçmenlik başvurusunda bulunma hakları doğmaktadır.

Yüksek öğrenim gerektirmeyen belli sektörlerdeki meslek gruplarından çalışma izni ile de Kanada’ya gelmek mümkündür. Bu mesleklerden örnek vermek gerekirse, hasta ve çocuk bakıcılığı, inşaat işçiliği, ağır sanayi makineleri operatörlüğü, çiftlik işçiliği sayılabilir. Kanada’ya göçmen olarak gelmenin ön koşullarından biri olan asgari derecede İngilizce ya da Fransızca bilme mecburiyeti bu kategori için de geçerlidir.

KANADA’DA EYALETLERE GÖRE SAATLİK ÇALIŞMA ÜCRETİ

Yukon saatlik çalışma ücreti 11.23 $’dır.
Prnce Edward İsland saatlik asgari ücret 11.25 $,
Quebec saatlik asgari ücret 11.25 $,
New Brunswck saatlik asgari ücret 11$,
Alberta saatlik çalışma ücreti 13.60 $ olarak belirlenmiştir.
Saskatchewan saatlik çalışma ücreti 10.69 $ olurken;
Brtsh Columba saatlik çalışma ücreti 11.35 $’dır.
Mantoba saatlik asgari ücret 11.15 $
Ontaro saatlik asgari ücret 14 $ olarak öne çıkmaktadır.
Northwest Terrtores asgar ücret saatlk 11$,
Nunavut asgar ücret saatlk 13 $,
Nova Scota asgar ücret se saatlk 10.85 $ olarak belirlenmiştir.