Gündem

Kamuda çalışan sözleşmeli personele verilecek haklar netleşti; taslak metin yüzünü gösterdi! İşte madde madde o haklar…

Kamuda çalışan 500 binden fazla sözleşmeli personeli ilgilendiren düzenlemede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sona geldi. Düzenleme kapsamında taslak metnin ortaya çıkmasıyla birlikte, sözleşmelere sağlanacak olan yeni haklar ve hangi şartlar kapsamında kadroya alınacakları da belli olmuş oldu.

TASLAK METİN, ERDOĞAN’A SUNULACAK

Ekim ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gelmesi beklenen kamuda çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçmesine ilişkin düzenleme kapsamında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin; “Sözleşmeli personelin kadro haklarına kavuşması meselesi var. Onun çalışması bitti, zaman meselesi var. Bu çalışmada kamu sendikalarından gelen talepleri de dikkate alıyoruz. Geçenlerde arkadaşlarımız bir görüşme yaptı. Bunları da değerlendiriyoruz” demişti. Öte yandan şimdilerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması beklenen taslak metnin son şeklini aldıktan sonra ekim ayı itibariyle yeniden faaliyete geçecek olan TBMM’de değerlendirilmesi ve oylanması bekleniyor.

MEMUR-SEN TALEPLERİNİ BAKANLIĞA İLETTİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca hazırlanan 500 bini aşkın sözleşmelinin kadroya geçişini sağlayacak olan yasa tasarısında taslak metnin ortaya çıkmasından önce Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da beklentilerini hükümete sundu Memur-Sen tarafından bakanlığa iletilen taleplerin başında süreli veya süresiz ayrımı yapılmaksızın mevcuttaki tüm sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi talebinin yer aldığı öğrenilirken; sosyal güvenceye tabi olma ayrımının ortadan kaldırılmasının da talepler arasında yer aldığı öğrenildi. Talepleri arasına sözleşmeli personelin yer değişikliği hakkına ilişkin eşitsizliğin giderilmesini de ekleyen Memur-Sen; görevde yükselme ve unvan değişikliği hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını, tayin, terfi, nakil, izin hakları ve disiplin cezalarının kadrolu kamu görevlisi ile eşit olması konunda fikir beyanında bulundu.

SÖZLEŞMELİ PERSONELE İLİŞKİN DÜZENLEMEDE TASLAK METİN ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı sözleşmeli personele verilen hakların düzenlenmesine ilişkin yasa tasarısının taslak metnine Sabah Gazetesi ulaştı. Sabah Gazetesi’nin yayınladığı taslak metin ile ilgili habere göre, yasa tasarısının aşağıdaki maddelerden oluşması bekleniyor:

  1. Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, çalışan sözleşmeli personel kadroya geçirilecek.
  2. İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3.7.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde sözleşmeli olarak çalışanlarda kadro düzenlemesinden yararlanacaklar.
  3. 12.2022 tarihi itibariyle Sözleşmeli pozisyonlarda istihdam edilenler ile sözleşmeli personel pozisyonuna atanmaya hak kazananlar kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde müracaat etmeleri halinde ihraz ettikleri kadrolara atanmış sayılacaklar.
  4. Askerlik, doğum veya ücretsiz izin nedenleriyle görevlerinde bulunmayanlardan ilgili mevzuatına göre yeniden hizmete alınma şartlarını kaybetmemiş olanlarda düzenlemeden yararlanacaklar.
  5. Sözleşmeli personel pozisyonlarına personel alımına yönelik olarak ilanı verilmiş ve 31.12.2022 tarihi itibarı ile yerleştirme işlemleri bitmiş olan sözleşmeli personelde kadro düzenlemesinden yararlanacak.
  6. Memur kadrolarına atanacakların, sözleşmeli pozisyonlarında geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilecek. Atandıkları kadronun mali ve sosyal haklarına göreve başladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren hak kazanacaklar önceki pozisyonlarında aldıkları mali ve sosyal haklar hakkında herhangi bir mahsuplaşma yapılmayacak. Sözleşmeli pozisyonlarda geçen toplam hizmet süreleri, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu uyarınca ödenecek emekli ikramiyesine esas toplam hizmet süresinin hesabında dikkate alınacak.
  7. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalıştırılacak sözleşmeli personel hakkında çerçeve kanun teklifi hazırlanıyor. Hazırlanan kanun teklif ile hizmet akdi ile sözleşmeli olarak istihdam edilecek personelin hizmet şartlarını, niteliklerini, işe alınma ve işine son verilme hallerini, görev ve yetkilerini, hak, yükümlülük ve sorumluluklarını, ücret ve diğer ödemeleri ile özlük işleri düzenlenecek.
  8. 01.2023 tarihinden sonra kamuda sözleşmeli personel olarak istihdam edilecekler 3 yıl süre atandıkları il ve pozisyonlarda fiilen görev yapacaklar 3 yıllık sürenin sonunda 30 gün içinde başvurmaları halinde ihraz ettikleri memur unvanlı kadrolara atanacaklar.
  9. 3 Yıllık sürenin sonunda memur kadrolarına geçmek istemeyen personelin sözleşmeleri 3 yıl daha uzatılmış sayılacak.
  10. Sözleşmeli personele de eş durumu ve sağlık nedeniyle yer değişikliği gibi memurlara tanınan haklar aynen tanınacak.
  11. Sözleşmeli personelin atanma şartları ve nitelikleri, Hizmet sözleşmeleri, Malî hakları bu kanun ile düzenlenecek