Ekonomi

Kadın Emekli Adayları Dikkat! Emeklilik Yaşınızı ve Yılınızı Artık Bu Şekilde Hesaplayacaksınız!

Çeşitli sektörlerde çalıştıktan sonra devletin belirlemiş olduğu emeklilik şartlarını yerine getiren kadınlar, emekli olmaya hak kazanırlar. Fakat kadın çalışanların yaşı, emeklilik prim günü ve sigortalılık süresi emeklilik hakkında çok önemli bir yere sahiptir. Kadınlarda emeklilik prim günü nasıl hesaplanır, kadınlarda emekliliğe nasıl hak kazanılır ve emekli aylığı almanın şartları vatandaşlar tarafından araştırılmaya devam ediyor. 2022 yılında kadın emeklilik yaş ve maaş tablosu nasıl hesaplanır?

Kadın Çalışanların Emekli Olması İçin Gerekenler

Çalışma hayatı boyunca farklı sektörlerde ve farklı maaşlarla çalışan kadınların emeklilik hesaplaması farklılık gösterebilir. Özel sektörde ve kamuda aktif olarak çalışan vatandaşlar belirli koşulları yerine getirdiğinde emekli olmaya hak kazanıyor. Emekli maaşı alabilmek için kadınlarda bakılan şartlar, yaş, sigorta primi ve sigortalılık süresinden kaynaklanıyor. İlk olarak kadınların emeklilik için yaş haddini sağlaması gerekiyor. Kadınlarda emeklilik yaşı, doğum tarihi ile işten ayrıldığı zaman arasındaki farkı gösteriyor.

Sigorta Primlerinin Hesaplanması

Emeklilik şartları arasında sigorta priminin düzenli olarak yatırılmış olması önemlidir. İşverenler tarafından sigortalı işçilere prim adı altında her dönemde belirli tutarlar ödenir. Sigorta primleri aktif olarak çalışılan gün sayısını ve SGK üzerinden ödenen tutarları gösterir. 1 yıl prim günü her ay 30 gün olarak hesaplandığı için 360 gün kabul edilir.

Kadınlarda Emeklilik Hesaplaması

SGK resmi web sitesine giriş yaparak 4A emeklilik hesaplama ve sorgulama işlemi yapılabilir. Doğum tarihi, maluliyet durumu, erken yaşlanma, işe başlama yılı, SSK prim gün sayısı gibi detaylar doldurulduktan sonra gönder butonuna tıklayarak kadın çalışanlarda 4A emeklilik zamanı öğrenilebilir. Benzer şekilde 4B emeklilik hesabında da aynı site üzerinden form doldurarak sonuç almak mümkündür.