Gündem

Kaçırılan 15 Türk gemici hakkında Bakan Çavuşoğlu’ndan flaş açıklama!

Nijerya açıklarındaki Gine Körfezi’nde Mozart adlı bir Türk konteyner gemisine korsan saldırı düzenlenmiş,15 Türk gemicinin kaçırıldığı öğrenilmişti. Kaçırılan Türk gemiciler hakkında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan son dakika açıklaması geldi. Bakan Çavuşoğlu açıklamalarında, “Şu ana kadar korsanlardan henüz bir haber gelmedi. Bölge ülkelerinin hepsi ile temasa geçtik.” İfadelerini kullandı.

Türk kaptan Mustafa Kaya idaresindeki Türk konteyner gemisi Gine Körfezi Sao Tome’nin 100 deniz mili açıklarında seyrettiği sırada korsanların saldırısına uğramış ve 15 Türk gemicimiz kaçırılmıştı. Bakan Çavuşoğlu kaçırılan gemiciler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Bakan Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler kullanıldı.

“Yabancı bandıralı ve sahibi de yabancı olan ama personeli de tamamen Türk olan; bir tanesi de Azerbaycan Türkü… Vatandaşlarımıza yönelik bir saldırı olmuştu. Ve 15 vatandaşımız şu anda kaçırılmış durumda. Gemi dün akşam itibariyle limana yaklaştı, biraz açıkta daha doğrusu. Ve dün akşam güvenlik güçleriyle ve büyükelçimiz bir ekip gemiye çıktılar ve gemi temiz. Herhangi bir korsan veya başkasının sızmadığını anladılar, güvenlikle ilgili sıkıntı yok.

Bir vatandaşımız karnından yaralanmıştı, durumu çok iyi. Vefat eden Azerbaycan Türkü kardeşimizi İslam’a uygun bir şekilde cenaze işlemleri yapıldı. Gabon hükümetine ve yetkililerine teşekkür ediyorum.

Geminin sahibi olan şirket de tüm hazırlıklarını yapmış durumda. Ama henüz korsanlar tarafından ne ailelerine, ne bizlere ne de şirkete ki böyle durumlarda şirkete ulaşıyorlar. Henüz bir temasta bulunmadılar, bir görüşme olmadı. Ama süreci takip ediyoruz.”

Gemi mürettebat listesi;

Kaptan-Mustafa Kaya
2. Kaptan-Melih Çetin
3. Kaptan-Doğancan Cengil
4. Kaptan-Furkan Yaren
Başmühendis-Süha Tatlıgül
2. Mühendis-Farman Ismayılov
3. Mühendis-Yasin Alper Şeker
Elektroteknik zabiti-Gökhan Buran
Reis-Vedat Aksan
Gemici-Erdi Erman
Gemici-Halil Gülçür
Gemici-Ünsal Dilsiz
Gemici-Adil Alkan
Gemici-İlyas Baş
Fiter-Mesut Meral
Yağcı-Bahadır Yeşilalan
Yağcı-Gökhan Lale
Aşçı-Mustafa Benklioğlu
Stajyer-Hamza Orhan