GenelGündemSağlık

Kâbus bitmek bilmiyor: Koronavirüsün Omicron varyantının yeni belirtileri ortaya çıktı!

Koronavirüsün dünya çapında baskın hale gelen son varyantı Omicron’la ilgili çalışmalar devam ederken, varyantın şaşırtan yeni özellikleri de gün yüzüne çıkıyor. Son olarak Omicron varyantının, enfekte kişilerde diğer varyantlardan farklı belirtiler ortaya çıkarabildiği ifade edildi. İşte o belirtiler…

Klasik ve bilinen semptomları burun akıntısı, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürük olan koronavirüs, Omicron varyantıyla birlikte bazı kişilerde farklı semptomlara neden olarak ortaya çıkıyor. Son zamanlarda ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvuranlarının sayısının artmasıyla Omicron’un bu semptomlara da neden olduğu ortaya çıktı.

Böylelikle, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk, hapşırma, boğaz ağrısı ve eklem ağrıları Omicron’un en yaygın belirtileri olarak görülürken, bu belirtilere ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı da eklenmiş oldu.

SOLUNUM VE SİNDİRİM YOLLARINA TUTUNUYOR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan da kovid-19’un solunum yolları, kalp ve damar endoteli iç zarlarına tutunduğunu aktararak, bu nedenle esas olarak semptomların bu yönde görüldüğünü söyledi. Akhan, bağırsakların da bu açıdan önemli olduğuna dikkati çekerek, virüsün sindirim sistemini de etkileyebildiğine dikkati çekti.

HEMEN TEST YAPTIRIN

Viral enfeksiyonları işaret eden semptomların ateş, kas ağrıları, genel bir halsizlik, baş ağrısı gibi genel semptomlar olduğu bilgisini paylaşan Akhan, bunlarla birlikte baş edilemeyen karın ağrısı, ishal varsa bunun da önemli olduğunu, mutlaka test yapılması gerektiğinin altını çizdi.