Kamu

K2 belgesi kimler alabilir? K2 belgesi almak için gerekli evraklar nelerdir?

Taşımacılık alanında çalışmak isteyen pek çok vatandaş tarafından K2 belgesi hakkında araştırma yapılıyor. Vatandaşlar, “Kimler K2 belgesi alabilir?” ve “K2 belgesi almak için gerekli evraklar nelerdir?” sorularının cevaplarını arıyorlar.

K2 belgesi almak için gerekli belgeler nelerdir, bu belge ne kadar sürede alınır?egehaber.com Kimlerin K2 belgesi alabileceğini, ücretini ve başvuru süreciyle alakalı tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

K2 Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

K2 belgesi almak için gerekli evraklar eşya taşımacılığı ile ilgili bir yetki belgesi alınması için istenmektedir. 2019 K2 yetki belgesi için gerekli evraklar aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

Firma yetkilisi tarafından imzalanıp kaşelenen yetki belgesi başvuru formu gerekmektedir. Bu form Karayolları ve Altyapı Bakanlığının internet sitesinden temin edilebilir.

Firma yetkilisi tarafından imzalanıp kaşe vurulan taşıt kartı işlem başvuru formu gerekmektedir. Bu evrak da yine Karayolları ve Altyapı Bakanlığının internet sitesinden temin edilebilmektedir.

Taşımacı gerçek kişi ise Noter veya Ticaret ve Sanayi Odası onaylı nüfus cüzdanı örnekleri

Taşımacı tüzel kişi ise tüm ortakların ve temsile yetkili kişinin Noter veya Ticaret ve Sanayi Odası onaylı nüfus kağıdı örnekleri.

Taşımacı tüzel kişi ise imza yetkisi olan kişilerin asıl imzaları veya Noter onaylı imza suretleri.

Gerçek veya tüzel kişi olan taşımacının kayıtlı olduğu Esnaf veya Ticaret Odası belgesi gerekmektedir. Söz konusu belgede taşımacının adresi, adı soyadı, adresi, çalışma konusu -taşımacı tüzel kişi- ise sermayesi yer almalıdır. Aksi durumlarda belge geçersiz sayılacaktır.

Noter veya Ticaret Odası onaylı olmak kaydıyla, taşımacının adresine ait kira kontratı gerekmektedir. Eğer taşımacı konutun sahibi ise tapu örneği gerekir.

Taşımacılık yapılacak olan, taşımacının kendi namına kayıtlı taşıtın tescil belgeleri gerekmektedir. Bu belgeler de Noter veya Ticaret ve Sanayi odası onaylı olmak zorundadır.

Taşımacılığa konu olacak taşıtların araç muayenesinin yapılmış olması gerekmektedir.

K2 Yetki Belgesinin Süresi Ne Kadardır?

K2 yetki belgesinin süresi beş yıldır. Yetki belgesinin süresi dolmadan yenileme işlemlerinin başlatılması önerilir. Aksi halde bütün süreç ilk alınma sürecinde olduğu gibi işletilecektir.egehaber.com Yenilenen K2 yetki belgesi tekrar beş yıllık kullanıma açık olur.

K2 Yetki Belgesini Kimler Alabilir?

K2 yetki belgesini alabilenler kendi kamyoneti ile taşımacılık yapmak isteyenlerdir. Bunun için öncelikle kamyonet sahibi olunması gerekmektedir. Taşıma kapasitesi 3,5 tonu geçmeyen kamyonetleri için şahsi yük taşımacılığı yapmak isteyen herkes K2 yetki belgesi alabilmektedir.

K2  belgesi almak ve yetki belgesine sahip olabilmek için vergi mükellefi olmak gerekmemektedir. Vergi mükellefi olma şartı K1 veya yıldızlı K1 belgesi almak isteyenler için geçerlidir.

K2 Yetki Belgesi Yanında Bir Belge Gerekli Midir?

K2 yetki belgesi yanında farklı belge gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki K2 yetki belgesi bir ehliyet değildir. Kamyonetin kullanımı için öncelikle bir ehliyet sahibi olunması gerekmektedir. Bunun dışında taşıma kapasitesi 3,5 ton üzeri kamyonetlerde yük taşımacılığı yapmak için K2 yetki belgesi gereklidir.

Söz konusu araçların kullanılabilmesi için gerekli olan belge SRC-4 belgesidir. Bu belgeye sahip olmayan şoförler cezaya tabi tutulmaktadır. Eğer araç sahibi farklı bir kişi ise araç sahibine de ek olarak ceza uygulanmaktadır.

Yıldızlı K2 Yetki Belgesi Nedir, Kimler Alabilir?

Yıldızlı K2 yetki belgesi yük taşıma kapasitesi 3,5 tonu geçmeyen araçlara verilen bir yetki belgesidir. K2 yetki belgesi ile pek çok yönden benzer olan yıldızlı K2 yetki belgesi için tek farkın taşıma kapasitesi olduğunu söyleyebiliriz.

K2 Yetki Belgesi Ücreti Ne Kadar?

K2 yetki belgesi ücreti Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenmektedir. K2 yetki belgesi ücreti 12.373,00’dır. Bunun yanında yıldızlı K2 yetki belgesi ücreti 3.093,00’dır.

K2 yetki belgesine Ulaştırma Bakanlığı tarafından uygulanan araç eki ücreti 371 TL’dir. Onun dışında Oda ve TOBB tarafından uygulanan araç eki ücreti 25,00 TL’dir.

Son olarak Oda ücreti de (Oda ve TOBB) 85,00 TL’dir.

K2 yetki belgesi ücreti 2019’da toplam 12.854,00 TL olmaktadır.

Kaynak: egehaber.com