Gündem

Japonya ile barış görüşmelerini askıya alan Rusya, Japonya’nın kuzeyindeki “çatışma” bölgesinde askeri tatbikat düzenledi

Rusya, Ukrayna’ya karşı başlattığı işgal girişimi sonrasında başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden olmak üzere birçok ülkeden gelen yaptırım kararları ile karşılaştı. Rusya’ya karşı yaptırım kararı alan ve hava sahasını kapatan ülkeler arasına daha sonra Japonya da eklendi. Rusya, Japonya’nın yaptırım kararı alması ile birlikte, bir süredir Japonya ile yürütülen barış görüşmelerini askıya aldı. Rusya ile Japonya arasındaki barış görüşmelerinin askıya alınmasından birkaç gün sonra Rusya, Japonya ile egemenlik çatışması yaşadığı Kuril Adaları’nda 3 binden fazla asker ve yüzlerce askeri ekipmanla askeri tatbikat düzenledi.

Japon Medyası Tatbikat Bölgesini Paylaştı

Japon medyası ve Rus Interfax tarafından verilen haberlere göre Rus Doğu Ordusu, Japonya ile egemenlik çatışması yaşanan Kuril Adaları’nda 3 binden fazla asker ve yüzlerce ekipmanla askeri tatbikat düzenledi. Söz konusu askeri tatbikatın Rusya’nın Kamçatka yarım adası ile Japonya’nın en kuzeyinde yer alan Hokkaido bölgesi arasındaki takım adalarının hangi bölgesinde yapıldığı belirtilmedi.

Ancak Japon medyası, 2. Dünya Savaşı sonunda Sovyetler Birliği tarafından el konulan ancak Japonya’nın hak iddia ettiği bölgede bu tatbikatın gerçekleştirildiğini aktardı. Taraflar arasında, Rusya’nın Japonya kuzeyinde ilhak ettiği Kuril Adaları nedeniyle imzalanmayan barış anlaşması da tatbikatla birlikte yeniden gündeme geldi.

“Düşmanca Tek Taraflı Yaptırımlar”

Rusya, geçtiğimiz hafta Japonya’nın “Ukrayna’daki savaş ile bağlantılı yaptırımları” gerekçesi ile ikili barış müzakerelerini askıya aldığını açıklamıştı. Japonya hükümeti alınan bu karara tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Japonya’nın, Ukrayna’da devam eden savaş ile bağlantılı olarak Rusya’ya karşı “düşmanca tek taraflı yaptırımlara” başvurduğu öne sürüldü.

2.Dünya Savaşı sonunda Sovyetler Birliği, Japonya’nın Pasifik Okyanusu ile Ohotsk Denizi’ni ayıran 1.300 kilometrelik Kuril Adaları’nı ilhak etmişti.