İzmir Haberleri

İzmir’in o ilçesinde düğün yasağı dinlenmiyor! Yasaklara uymayanlar nereye şikayet edilir?

Türkiye’de corona virüsü salgını nedeniyle düğün, nişan, sünnet gibi etkinliklere kısıtlama getirildi. Ancak bazı vatandaşlar ve işletmeler tarafından yasaklar ihlal edilmeye devam ediliyor. İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Tepeköy’de de vatandaşlar kısıtlamalara uyulmamasından şikayetçi. Peki, corona virüsü yasaklarını ihlal edenler nereye şikayet edilir? İşte cevabı…

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu tavsiye kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinlikler yasaklandı. Ayrıca nikah merasimlerine 1 saat kısıtlama getirildi ve ikramlar yasaklandı. Ancak Türkiye’nin bazı bölgelerinde yasaklar ihlal edilmeye devam ediliyor.

İzmir’in Bergama ilçesindesindeki Tepeköy’de de yasaklara uyulmadığı öğrenildi. Vatandaşlardan gelen ihbarlara göre, pozitif vaka bulunmasına rağmen, Tepeköy’de düğün, nişan vb. kutlamalara devam ediliyor. Ayrıca iddialara göre, su dışında ikramın yasak olmasına rağmen etkinliklerde, içki ikram edildiği de öğrenildi. Vatandaşlar konu hakkında muhtar uyarılarda bulunsa bile uyarıların hiçe sayıldığını belirttiler. Peki, corona virüsü yasaklarını ihlal edenler nereye şikayet edilir?

Kural ihlalleri nereye şikayet edilir?

Vatandaşlar, corona virüsü tedbirlerine uymayan davranışları, HES uygulaması üzerinden bildirerek, 112, 155,156 çağrı numaralarını arayarak veya valilik/kaymakamlıkça belirlenen ihbar hatlarını kullanarak il/ilçe salgın denetim merkezlerine anında ihbar edebilirler. Konuyla ilgili başlatılan işlemlerde kurallara ihlal tespit edilirse idari/adli iş ve işlemler başlatılacaktır.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelgede yer alan kısıtlama kararları:

Sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan vb. etkinliklere müsaade edilmeyecek.

Ancak nikah merasimi şeklinde yapılabilecek olan düğünler ile nikahların en fazla 1 saat süre içerisinde tamamlanmasının sağlanacak.

Nikah merasimi şeklinde düğün veya nikah yapılacak düğün salonlarında, sandalye/koltuk düzeninin fiziki mesafe koşullarına uygun ve dans/oyun pisti/alanlarını da kapatacak şekilde oluşturulacak.

Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğünler ile nikahlarda, oyun oynanması/dans edilmesine, toplu yemek verilmesi de dahil olmak üzere her türlü yiyecek-içecek servisi/ikramı (paketli su servisi hariç) yapılmasına, hiçbir şekilde izin verilmeyecek.

Gelinle damadın birinci ve ikinci derece yakını olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 15 yaş altı çocukların düğünlere ve nikah törenlerine katılması yasaklanacak.

Nikah merasimi şeklinde yapılacak düğün veya nikah törenlerine en az bir kamu görevlisinin (kolluk, zabıta vb.) görevlendirilmesinin sağlanarak denetim faaliyetlerine ağırlık verilecek.

İçerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra nikah merasimi şeklindeki düğün ve nikahlarda, bu genelge ile düzenlenen hususlar dışında daha önce valiliklere gönderilen genelge ile Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan tüm kural ve tedbirlere eksiksiz riayet edilmesi sağlanacak.

Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca gerekli kararlar valiliklerce ivedilikle alınarak en geç 04.09.2020 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanılacak.

Vali ve kaymakamlıklarca konu hakkında gerekli hassasiyet gösterilerek uygulamanın eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi sağlanacak.

Tedbirlere uymayanlarla ilgili Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek.

Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılacak, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.