İzmir HaberleriSağlık

İzmir’e grip aşısı yetmiyor! Talep 360 bin, var olan 50 bin!

İzmir Eczacılar Odası Başkanı İzmir'de grip aşısına olan talebin karşılanamadığını açıkladı. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Sayılkan, grip aşısı talebinin yaklaşık 360 bin civarında iken, kente gelecek aşı sayısının 50 binin üzerine çıkamayacağını ifade etti.  Sağlık Bakanı'na da konuyla ilgili çağrıda bulunan Sayılkan, sağlıklı olan kişilerin aşı yaptırmasına gerek olmadığını söyledi.

Ülke genelinde koronavirüs vaka sayıları hızla artmaya devam ederken, kışın yaklaşması ile birlikte birlikte grip aşısına olan talep de arttı. İZGAZETE’den Gizem Taban’ın haberine göre, virüsten dolayı vatandaşların panik halinde olduğunu ve grip aşısına yoğun bir talep olduğunu belirten İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, İzmir’e bu yıl gelecek grip aşısının 50 binin üzerine çıkmayacağını belirtti.

Aşı parayla satılabildiği için ihtiyacı olmayanların da aşı alabildiğini, bu nedenle asıl ihtiyacı olanlara kalmadığını dile getiren Sayılkan, hem Sağlık Bakanlığı’na hem vatandaşlara çağrıda bulundu.

MİNİMUM 360 BİN TALEP VAR

İzmir’deki aşı talebinin minimum 360 bin olduğunu, ancak kente gelecek aşı sayısının 50 binin üzerine çıkmayacağını ifade eden İzmir Eczacılar Odası Başkanı Sayılkan, “İzmir’de bin 800 eczane var. Her eczanede grip aşısı için kayıtlı minimum 200 vatandaş var. Yani en az 360 bin talep var. Ama önceki yılların rakamlarına baktığımızda bu yıl da İzmir’e gelecek grip aşısı 50 binin üzerine çıkmaz” açıklamalarında bulundu.

“TİCARİ KAYGI OLMAMALI”

Grip aşısında ticari kaygının olmaması gerektiğini vurgulayan Sayılkan, “Aşı parayla satılabildiği için ihtiyacı olmayanlar da alabiliyor, asıl ihtiyacı olanlara kalmıyor. Virüsten dolayı insanlar panik olmuş durumda ve sağlıklı olan insanlar dahi grip aşısı yaptırmak istiyor. Grip aşısı olmak zorunda olan binlerce insan varken sağlıklı olmasına rağmen aşı olmak isteyen çok fazla insan var.  Aşıda ticari kaygı olmamalı. Parayla satılması engellenmeli. Sınırlı sayıda geldiği için doğru hedef kitleye ulaştırılması lazım” diye konuştu.

“HERKESİN AŞI YAPTIRMASINA GEREK YOK”

Sağlığı yerinde olan bir kişinin grip aşısı yaptırmasına gerek olmadığını dile getiren Sayılkan, “Birinci çağrımız vatandaşa; Herkes grip aşısı olmak zorunda değil. Sağlıklı olan, yaşı 50’nin altında olan, kronik rahatsızlığı olmayan insanların grip aşısı olmasına gerek yok” dedi.

BAKANLIĞA ‘REÇETE’ ÇAĞRISI

Sağlık Bakanlığı’na ‘reçete’ çağrısında bulunan İzmir Eczacılar Odası Başkanı, “İkinci çağrımız da Sağlık Bakanlığı’na… Aşı reçeteli yapılsın ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği hastalıkları olanlara yapılsın. Zaten raporu olanların grip aşısını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılıyor. İhtiyacı olanlara ulaşsın” ifadelerini kullandı.

Hastaneler ve eczanelerde grip aşısı için uzun sıralar oluşturanların kaçına aşı uygulaması yapılacağı ise şimdilik belli değil.