İzmir HaberleriKültür Sanat

İzmir’den 2 eser bakanlığın hazırladığı listeye girdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım çalışmaları sebebiyle 'Kültürportalı' web sayfası oluşturdu. Oluşturulan listede İzmir'den de 2 eser yer aldı.

Turizm Bakanlığı tanıtım çalışması kapsamında yeni bir web sayfası oluşturdu. ‘Kültürportalı’ adıyla geçen web sayfasında ‘Türkiye’de Görülebilecek 10 Eşsiz Arkeolojik Eser’ listesi hazırlandı. Hazırlanan listede Göbeklitepe’den Zeus Tapınağı’na kadar uzayan 10 bölge tanıtılıyor.

Kültür Bakanlığı hazırlanan listeyi; “Geçmişe uzanan bir yolculuk yap, tarihe dokun, eşsiz eserleri keşfetmeye hazırlan. Kendini antik çağlarda hissedeceğin benzersiz bir deneyime adım at” diyerek tanıttı.

Hazırlanan liste kapsamında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nden Göbeklitepe T Formlu Taşlar, Aydın Afrodisias Örenyeri’nden Afrodit Tapınağı, Hatay Arkeoloji Müzesi’nden Arsuz Stelleri, Burdur Sagalassos Örenyeri’nden Antoninler Çeşmesi, Şanlıurfa Haleplibahçe Müzesi’nden Orfeus Mozaiği, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden İskender Lahdi, Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde Çingene Kızı Mozaiği ve Kütahya Aizanoi Antik Kenti’nden Zeus Tapınağı yer aldı.

Hazırlanan listede İzmir’den ise İzmir Efes Örenyeri’nden Celsus Kütüphanesi ve İzmir Efes Müzesi’nden Büyük Artemis Heykeli yer aldı.

Celsus Kütüphanesi – İzmir Efes Örenyeri

2015 Yılında UNESCO Dünya Mirası olarak da tescil edilen Celsus Kütüphanesi MS 117 yılında bir anıt mezar olarak yaptırıldı. Yapı hem kütüphane hem de mezar taşı anıtı olarak biliniyor. Yapnın ön cephesinde dört çift sütun bulunurken her çift sütunun arkasında birer niş, aralarında kapı ve pencereler bulunuyor. Cephenin içinde orjinalleri Viyana Efes Müzesi’nde sergilenen heykeller bulunuyor.

Büyük Artemis Heykeli – İzmir Efes Müzesi

Artemis Anadolu’nun ana tanrıçası olan Kybele ile özdeşleşmiş olan bereketi temsil ediyor. Heykelde görülen tanrıçanın elbisesi bölmelere yerleştirilmiş Efes’in simgesi olan arı, aslan, koç, geyik, grifon ve rozet kabartmalarıyla süslenmiştir. Bu benzetmelerin tanırçanın hayvanlar üzerindeki hakimiyetin temsili olduğu düşünülüyor.