Gündem

İzmir’de toplu taşıma kullanmak isteyen herkesin başvurması gerekiyor! Son tarih 30 Kasım

İzmir Büyükşehir Belediyesi corona virüsü salgını nedeniyle İzmir’de toplu taşımak kullanmak isteyen vatandaşların, İzmirim Kartlarını, HES Kodu ve T.C. Kimlik numarası ile eşleştirmek gerektiğini duyurdu. Eşleştirme işlemi 30 Kasım tarihine kadar yapılabilecek.

T.C. İçişleri Bakanlığı “Şehiriçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulaması” başlıklı genelgesi ile toplu ulaşımda HES kodunu zorunlu hale getirmişti. Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açıklama yapıldı. Yapılan açıklamaya göre, İzmir’de toplu taşımak kullanmak isteyen vatandaşların, İzmirim Kartlarını, HES Kodu ve T.C. Kimlik numarası ile eşleştirmeleri gerekiyor.

Belediye tarafından konuya ilişkin açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Sn. İzmirim Kart kullanıcısı;

T.C. İçişleri Bakanlığı’nın, Koronavirüs salgınıyla mücadele çalışmaları kapsamında 30 Eylül’de çıkardığı “Şehir İçi Toplu Ulaşımda HES Kodu Sorgulama Başlıklı Genelgesi” ve İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun, bu genelgeye istinaden aldığı karar gereğince, toplu ulaşımda elektronik HES Kodu kontrolü uygulaması başlamıştır.

Bu çerçevede, toplu ulaşım araçlarına binişte kullandığınız kişiselleştirilmiş (fotoğraflı) ya da hamiline İzmirim Kartınızı, 30 Kasım’a kadar kişisel HES Kodunuz ve TC Kimlik Numaranız ile eşleştirmeniz istenmektedir.
HES Kodunuzu almak için; Anasayfa’daki “HES Kodu Nasıl Alınır” butonunu tıklayabilirsiniz.
HES Kodunuza, yalnızca bir İzmirim Kart tanımlayabilirsiniz. Bunun için istenen bilgileri tek adımda girip, kaydınızı kolayca yapın. HES Kodu ya da diğer kişisel bilgilerin değişimi ve güncellenmesi işlemlerini de Anasayfa ekranındaki ilgili sekmeleri tıklayarak yapabilirsiniz.
Güvenli ve sağlıklı yolculuklar dileriz.
ESHOT Genel Müdürlüğü

SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?

İzmirim Kartların, HES Kodları ve diğer kişisel bilgilerle eşleştirilmesi sonrası, toplu ulaşım araçlarına yapılan tüm binişler elektronik takip altına alınmış olacaktır. Biniş bilgileri, günlük olarak T.C. Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacaktır. Bakanlık, karantinada olması gerekirken dışarıda olan hastaların ya da temaslı kişilerin tespitini yaparak cezai işlem uygulayacaktır.
Güvenli ve sağlıklı yolculuklar dileriz.

HES Kodu nasıl alınır?

Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması ( IOS ve Android) ile,
2023 kısa numarasına göndereceğiniz SMS ile;

HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. Kimlik Numarası, T.C. Kimlik Seri Numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek,

Mavi Kartlı veya TC kimlik numarası 97, 98, 99 ile başlayan kişiler; HES yazıp aralarına boşluk bırakarak sırasıyla; T.C. kimlik numarası, doğum yılı ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazarak ve 2023’e SMS göndererek,

T.C. Kimlik veya Yabancı Kimlik (99,98,97 ile başlayan) Numarası bulunmayan kişiler için Pasaport bilgileri ile; HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla, Uyruk, Pasaport Seri Numarası, Doğum yılı, Soyadı yazarak 2023’e SMS göndererek,

e-Devlet ile,

e-Devlet üzeriden buraya tıklayarak,

e-Devlet üzerinden HES Koduna ait işlemler; üretme, silme, sorgulama ve detaylarını görüntüleme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

18 yaş altı çocuklarınız için HES kodunu e-Devlet üzerinden oluşturabilirsiniz.
alabilirsiniz.