İzmir’de otoparklarda plaka tanıma sistemi geliyor!

İzmir’de otoparklarda yeni bir sistem geliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından duyuru yapıldı. Buna göre, İZELMAN A.Ş. tarafından işletilen 28 kapalı otoparkta, tam otomasyonlu “Plaka Tanıma Sistemi” kuruluyor. Kültürpark Yeraltı Otoparkı’nda uygulama aşamasına geçildi. Böylelikle ücret ödeme süresi 15 saniyeden 5 saniyeye düşecek.

PLAKA TANIMA SİSTEMİ OLACAK

İzmir’de otoparklarda Plaka Tanıma Sistemi kuruluyor. ZELMAN A.Ş. tarafından kent genelinde işletilen 28 kapalı otoparkta, “Akıllı Kent, Akıllı Otoparklar” projesi kapsamında tam otomasyonlu Plaka Tanıma Sistemi geliyor. “Akıllı Trafik Sistemi”ne entegre çalışacak proje, pilot bölge seçilen Kültürpark Yeraltı Otoparkı’nda uygulanmaya başladı. Sistemle, otopark hizmeti alacak aracın plakası otomatik olarak algılanacak. Hangi gün ve saatte ne kadar süre ile otoparkta kalındığı kayıt altına alınacak, fiş kesilmesine de gerek kalmayacak.

ÜCRET ÖDEME SÜRESİ 5 SANİYEYE DÜŞECEK

İZELMAN A.Ş. Otoparklar Müdürlüğü Bölge Şefi Doğan Atıcı, otoparka giren tüm araçların kaydının tutulduğu sistem sayesinde İzmirlilerin otoparkları daha etkin kullanabileceğini vurguladı. Atıcı, “Kültürpark Yeraltı Otoparkı’ndaki araç sayısı günlük ortalama bin 500 iken, etkinliklerin olduğu günler bu sayı 2 bine kadar çıkıyor. Uygulama aşamasına geçen Plaka Tanıma Sistemi, otoparka giren aracın plakasını algılayıp hangi gün, hangi saatte otoparka gelindiyse kayıt altına alıyor. Ayrıca, aracın otoparkta kalma süresi de sistem tarafından kaydediliyor. Uygulamadan önce otoparkımıza gelen vatandaş önce fiş alıyordu ve ücret ödeme süresi de ortalama 15 saniyeyi buluyordu. Sistemle birlikte hem fiş kesilmiyor hem de ücret ödeme süresi ortalama 5 saniyede gerçekleşiyor. Dolayısıyla bekleme süresi azalıyor. Plaka Tanıma Sistemi, vatandaşlarımıza zaman tasarrufu sağlayacağı gibi kâğıt israfının da önüne geçecek. Bu sistem sayesinde daha güvenli bir otopark hizmeti de sunmuş olacağız” dedi.

SİSTEM YAYGINLAŞACAK

İhale bedelinin yarısı “Kamuda Dijital Dönüşüm, Mali Destek Projesi” kapsamında İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından karşılanan sistemin, deneme süresi sonucunda İZELMAN A.Ş.’ye ait tüm kapalı otoparklarda devreye alınması planlanıyor.

Exit mobile version