Genel

İzmir’de nostalji yaşıyor! Basmane’de 93 yıllık helvacı

Helvacılığın genelde ata mesleği olarak yapıldığına işaret eden Helvacı, “3 kardeş baba mesleğini devam ettirdik. İmalatımız buradaydı fakat burası sit alanı ilan edildiği için ruhsat verilmedi, Akhisar’a taşıdık. Bu işin içinde doğduğum için büyük bir zevkle, özveriyle yapıyorum, hayatım burada geçiyor.” dedi.

90 yıllık helvacı, satışa çözümü internette buldu! - Kariyer Haberleri

“Eski dostlar geldikçe seviniyorum”

Artık bir müze olarak görülen iş yerini, sağlığı el verdiği sürece açık tutacağını belirten Helvacı, şunları kaydetti: “Dükkanımızda 65-70 yıldır her şey yerli yerinde duruyor. Hiç değiştirmeyi düşünmedik. Burada tezgah 70 yıllık, üzerindeki mermer 93 yıllık, sandalye ve masalar 65-70 yıllık, vitrin 65 yıldır aynı. Yani burası adeta bir müze gibi. Belediyeden geldiler, ‘Sakın bozmayın burayı.’ dediler. Benimle tanışmak isteyenler, buranın fotoğraflarını çekmeye geliyor ve alışveriş yapıyor. Bazıları da buraya hatıralarını canlandırmak için geliyor. Hepsi 75-80 yaş üstü. Diyorlar ki ‘Çocukluğumuz, gençliğimiz Basmane’de geçti. Biz babamız, annemizle gelirdik. Siz yine aynı helvacı mısınız?’ Artık ticaret sanal aleme geçti, herkes internetle alışveriş yapıyor. Yeğenim de o işe bakıyor. Bu dükkan artık bir müze gibi olduğu için burayı görmeye gelen çok oluyor. Eski dostlar geldikçe seviniyorum ve bu şekilde gitmesini de çok istiyorum.” ifadelerinde bulundu.

90 yıllık helvacı, satışa çözümü internette buldu

Müşterilerden 58 yaşındaki Hüsnü Öner de çocukluğu ve gençliğinin Basmane’de geçtiğini, 20 yıl önce semtten ayrılmasına rağmen alışveriş için bu dükkana gelmeye devam ettiğini, anılarını yaşadığı için kendisini huzurlu hissettiğini dile getirdi.