İzmir Haberleri

İzmir’de koronavirüsü testi yapan hastaneler açıklandı! 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Türkiye'de koronavirüsü görülmesini duyurmasının ardından milyonlarca vatandaş "Koronavirüsü testi hangi hastanelerde yapılır?" diye araştırmalarda bulundu. Peki İzmir'de koronavirüsü testi yapan hastaneler nerede? İşte haberimizin detayında...

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüsü tüm dünyaya yayılırken son olarak Türkiye’ye yayıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarına göre Türkiye’de koronavirüsünden dolayı 5 vaka bulunurken vatandaşlar koronavirüsü testi yapan hastaneleri araştırmaya başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüsü testi yapan hastaneler bugün açıklandı. Peki İzmir’de hangi hastaneler koronavirüsü testi yapıyor? İşte detaylar…

İZMİR’DE HANGİ HASTANELER KORONAVİRÜSÜ TESTİ YAPIYOR?
Sağlık Bakanlığından alınan bilgilere göre İzmir’de koronavirüsü testi yapan 2 hastane bulunuyor. İşte İzmir’de koronavirüsü yapan hastaneler…

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

KORONAVİRÜS TESTİ NEREDE YAPILIR?
Corona virüsü tespitinin ilk olarak bir sağlık kurumu tarafından yapılması durumunda Hastane tarafından İl Sağlık Müdürlüğü’ne (İSM) olası vaka en hızlı şekilde ihbar edilir. Bildirim, Bulaşıcı Hastalıklar Bildirim Sistemi kapsamında U07.3 ICD 10 tanı kodu kullanılarak yapılır. Hastaya standart, temas ve damlacık korunma önlemleri alınarak, hasta tek kişilik odada numune sonuçları çıkana kadar izole edilir. Uygun numune alınarak uygun şartlarda saklanır. COVID-19 Vaka Bilgi Formu doldurulur (Form İZCİ’ye de girilir).

Form ve numune ivedilikle İl Sağlık Müdürlüğü’ne ulaştırılır. Olası Vaka, multidisipliner şartlara sahip hastanelerde takip edilir. Kesinleşen olgulardan Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları olguları vakanın bulunduğu ildeki, belirlenmiş hastanelerde takip edilir. Kesinleşen olgulardan yoğun bakım ihtiyacı olan veya entübe edilen hastalar 3. düzey yoğun bakım ünitelerinde standart olarak bulunan izolasyon odalarında takip edilir.

KORONAVİRÜS ŞÜPHESİ İLE SAĞLIK OCAĞINA BAŞVURABİLİR MİYİZ?
Koronavirüs şüphesiyle sağlık ocağına başvurabilirsiniz ancak enfeksiyon hastalıklarının bulunduğu 2. ve 3. basamak hastanelere başvurmak daha doğrudur. Öncelikle maske gibi temel önlemler alınıp, İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirimde bulunularak referans hastanelere sevkiniz sağlanır. Her sağlık kurumu Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu yönergeler doğrultusunda gerekli titizlikle gereken müdahaleyi yapmaktadır.

BAŞVURAN HERKESE TEST YAPILIYOR MU?
Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahat etmiş olan veya seyahat etmiş kişilerle yakın temasta bulunup, Koronavirüs semptomları gösteren şüpheli her hastaya test yapılır.

KORONAVİRÜS NEDİR? KORONA VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Dünya üzerinde ilk kez 1960’lı yıllarda görülen ‘2019-nCoV’ olarak adlandırılan virüs, koronavirüs ya da coronavirüsü adıyla biliniyor. Coronavirüs aralık ayında Çin’in Wuhan bölgesinde yeniden çıkmasıyla beraber internette en çok aranan konulardan birisi oldu. Çin’in Wuhan bölgesi Coronavirüs çıktığı yer olarak bilinmektedir.

Hafif, orta ve ağır olmak üzere farklı hallerde seyredebilen coronavirüs, daha önce 2002’de çıkan SARS ile 2012’de çıkan MERS virüsüyle aynı gruptandır. Soğuk algınlığına benzer bir tabloyla ortaya çıkan coronavirüsün (koronavirüs) 2020’de çok ağır tablolarda seyrettiği bilinmektedir. Coronavirüs salgını şu anda pek çok ülkenin ortak sorunlarından birisi olmuştur. Çoğu insanın hayatının bir anında karşılaştığı bu virüsün yeni çıkan hali oldukça ağır ve olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Coronavirüs, hayvanlardan insanlara sıçrama yapan virüslerdedir. Bu virüs insanlara geçtiği zaman mutasyona uğrar ve insanlar arasında yayılabilir.

CORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?
Coronavirüs belirti veren bir hastalıktır. “Corona virüs” ya da “Corona virüsü” olarak da geçen coronavirüsün belirtileri şöyle sıralanabilir: Kuru öksürük, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücut ağrıları, zatürre, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık.