GenelGündemİzmir Haberleri

İzmir’de koronavirüs toplu taşımayı da vurdu

Yapılan araştırmalara göre koronavirüs salgını şehirdeki toplu taşıma kullanımı da olumsuz yönde etkiledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan araştırmaya göre pandemi sonrası şehirdeki toplu ulaşım kullanımı yarıya düştü. Hijyen ve salgın endişeleri ile yaşayan vatandaşlar toplu taşıma yerine özel araçlarına yöneldi. Özel araç kullanımı %25 artarken seyahat süreleri ve trafikte geçen çileli süre de arttı.

Bir süredir artan trafik sorununun nedenlerini bulmak ve çözüm üretmek adına yapılan araştırmalardan edinilen veriye göre toplumun neredeyse yarısı toplu taşıma alışkanlıklarını değiştirdiği anlaşıldı.

HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ ARTIK ÖZEL ARAÇ KULLANIYOR

Her gün düzenli olarak toplu taşıma sistemini kullanan katılımcılar arasında yapılan araştırma verileri trafiğe yeni katılan araçların oranının da belirlenmesini sağladı. Araştırmaya göre trafiğe %25 oranında artan bir özel araç girişi sağlanıyor.

KULLANANLAR İSE MEMNUN

Araştırmanın bir diğer ayağında ise toplu taşımayı kullanan katılımcıların memnuniyet seviyeleri de ölçüldü. Yetkililer tarafından pandemi sürecinde uygulanan “yeşil koltuk”, maskematik, araçlara, duraklara ve istasyonlara el dezenfeksiyon kutuları ve sosyal mesafe işaretleri gibi uygulamalar katılımcıların yüzde 70 oranında bir çoğunluğu tarafından olumlu olarak değerlendirildi.

ÇÖZÜM ORTADA

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, araştırma sonrasında trafik sorununun çözümü için gerekenlerin açık olduğunu belirterek; Toplu ulaşım araçlarını kullanma gerekliliği ortada. Pandemi nedeniyle haklı olarak hemşehrilerimizde büyük endişe var. Ancak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki tüm toplu ulaşım araçlarımız her gün, her seferin ardından temizleniyor, dezenfekte ediliyor. Gün sonunda da çok daha ayrıntılı dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor. Çünkü biz halkımızın sağlığından da sorumluyuz ve özellikle pandemi döneminde bu konuda çok daha hassasız” dedi.