Ege HaberleriEkonomiİzmir Haberleri

İzmir’de ev fiyatları neden yükseldi? Ev fiyatları düşecek mi?

Türkiye’de ev almak isteyen birçok vatandaş artan ev fiyatlarından şikâyetçi. Bu nedenle ev fiyatlarının neden arttığı ve ne zaman düşeceği merak ediliyor. Peki, İzmir’de konut fiyatları düşecek mi?

Pandeminin ekonomik etkileri Türkiye’de devam ediyor. Devlet tarafından vatandaşlara salgın sürecinde çeşitli desteklerde bulunsa da birçok kişi olumsuz etkileri hissetmeye devam ediyor. Özellikle ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar artan ev fiyatlarından şikayetçi. Bu nedenle İzmirliler, İzmir’de konut fiyatlarının neden yükseldiğini ve ne zaman düşeceğini araştırıyorlar.

Konut fiyatları neden yükseldi?

11 Mart 2020 tarihinde ilk kez Türkiye’de tespit edilen corona virüsü salgını nedeniyle kamu bankaları vatandaşlara kredi desteğinde bulundular. Vatandaşların krediye talebi artan konut talebini de yanında getirdi. Bunun yanı sıra salgın nedeniyle yeni konut yapımlarının yavaşlama öncelikle kiraların ve ev fiyatlarının artmasına neden oldu.

İzmir’de kiralarda artış devam ediyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’un ilan verileriyle hazırlanan rapora göre İzmir için konutlarda önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor.

2020 Ağustos’ta İzmir’de 16,7 TL olan ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatları 1,8 TL’ye yükseldi. Ayrıca İzmir’de satılık ilan sayısının (satılık konut arzı) hem de satılan konut sayısının (satılık konut talebi) bir önceki aya göre yükseldi. Satılık ilan sayısı İzmir’de ise yüzde 3,5 oranında arttı. Satılan konut sayısı ise İzmir’de yüzde 23,1 (2 bin 617’den 3 in 223’e) oranında yükseldi.

Yüksek döviz kurlarına bağlı inşaat malzemeleri nedeniyle konut fiyatlarında büyük düşüşler şimdilik beklenmiyor. Ancak yeni konutların yapımında artış ve kentsel dönüşüm fiyatların düşmesine etki edebilir.