Ege Haberleriİzmir Haberleri

İzmir’de dün kazı sırasında bina kaymıştı: Feci olayda yeni detaylar ortaya çıktı!

İzmir Karşıyaka’da bir inşaatta yapılan çalışma esnasında bitişikte bulunan binada yaklaşık olarak 20 santimlik kayma meydana gelme neticesinde güvenlik amaçlı olarak 5 bina boşaltılmıştı. Yapılmış olan ölçümler sonrası 3 binada bir sorun olmadığı görülürken 2 binaya ise risk sebebiyle hala girilemiyor.

2 binaya yıkılma riskiyle hala girilemiyor!

Elde edilen bilgilere göre geçtiğimiz pazar günü akşam saatlerinde İzmir Karşıyaka’da meydana gelen olayda çalışmaları süren bir apartmanın inşaatı sırasında bitişiğinde bulunan binada kayma meydana geldi. Bina sakinlerinin ihbar etmesinin ardından AFAD, polis, itfaiye ve ilçe belediyesinden yetkililer adrese sevk edildi. Çevrede geniş çaplı güvenlik önlemleri alınırken yetkililer tarafından yapılan incelemeler neticesinde inşaatın bitişiğinde bulunan binada yaklaşık olarak 20 santimlik bir kayma olduğu görüldü. Bunun ardından inşaatın çevresinde yer alan 5 binadaki 55 dairenin tedbiren boşaltılması kararı alındı. Evlerinden tahliyesi yapılan kimi vatandaşlar yakınlarının yanına giderken, kimileriyse inşaat firması yetkilileri tarafından otellere yerleştirildi. Kaymanın gerçekleştiği binayla karşısındaki apartmanın arasında bir olumsuzluk olmaması maksadıyla 3 binaya risk taşımamasından dolayı yeniden yerleştirildi. Kalan 2 binaya ise yıkılma riski sebebiyle halihazırda girilemiyor.

“Zeminimiz çamur”

Mahalle sakinlerinden olan Coşkun Denizkuşu, “Mahallede yeni binaya yapmaya çalışıyorlardı. Temel kazıldıktan sonra oluşan boşluktan dolayı yandaki bina yan yattı. Neredeyse 20-25 santimetrelik bir yan yatma söz konusu. Bizim mahallemizin zemini çamur. 2 metrelik temel açıp bir metre beton döktükten sonra binayı çıkıyorlar. Burada hangi binayı yıkarsanız yıkın, yanındaki binalar da çöker. Buradaki binalar hem 40 yıllık bina hem de zemin çamur, su. Yoldan araba geçse bile binalarımız sallanıyor. Burada kentsel dönüşüm olması lazım. Binalar yapılırken de fore kazık çakılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Müeahhitlerin daha da dikkatli olması gerekli”

Mahalle sakinlerinden Bayram Cantürk ise, “Bina yıkılırken, diğer binanın temeline zarar vermiş. Dolayısıyla binalarda çökme tehlikesi oldu. Çevredeki 5 bina boşaltıldı. Biz de 5 saat bekledik. Ardından ölçümler yapıldı ve sorun olmadığı için 3 binaya yeniden yerleşildi. Şu anda 2 bina boşaltılmış durumda. Bizim şu an yanımızdaki bina da kentsel dönüşümden dolayı yıkılacak. Binayı yapacak müteahhidin de çok dikkatli olması, temele zarar vermemesi lazım. Korku içerisindeyiz. Bu bina yıkılacak, zaten arkamız da boş durumda. Bir sıkıntı olur mu diye endişeliyiz. Müteahhitlerin daha dikkatli olması gerekiyor” şeklinde konuştu.