Gündem

İzmir dikkat: Ziraat Bankası bayramdan sonra tanesine 5 TL ödeyecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan üreticileri ilgilendiren bir karara onay vermişti. Söz konusu karara göre balon balığı için 2021 yılında tanesi 5 TL olmak üzere Ziraat Bankası’ndan ödeme yapılacak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ise balon balığı alımları Ramazan Bayramı sonunda başlayacak.

Akdeniz ve Ege’de görülen 8 balon balığı türü alımı için Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçti. Bu kapsamda hazırlanan düzenleme geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeye ilişkin açıklamada bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli “Bu kapsamda en büyük ve en tehlikeli tür olan benekli balon balığının adedine 5 lira ödenecek.” İfadelerini kullandı. Öte yandan Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay balon balığı alımlarının bayramın ardından mayıs ayı içerisinde alım programının başlatılmasını planladıklarını açıkladı.

Bu sene balıklar bütün olarak alınacak

Atalay daha önce kuyruğu alınan balıklarının alımının bu sene bütün olarak gerçekleşeceğini ifade etti. Satın alma amaçlarının denizi zararlı canlıdan kurtarmak olduğunu söyleyen Atalay, “Biz bunları alacağız, sonra belirli kurallara uymak şartıyla ücretsiz sanayiciye vereceğiz. İsteyen ayakkabı sektöründe kullansın, derisini çıkarsın. Çok güzel derisi çıkıyor, en pratik, en rahat uygulayabileceğimiz derisinin kullanımı. Özellikle büyük balığın derisi gayet güzel kullanılabiliyor. Örneğin ayakkabı, çanta, cüzdan yapıldı. Güzel de oluyor ve renklendirilebiliyor. Dolayısıyla büyük türü hemen deri sanayinde kullanılabilecek” açıklamasında bulundu.
Antalya, Mersin gibi daha çok Akdeniz illerini kapsayan alımın bu yıl Ege’ye kıyısı olan tüm illerden de yapılacağını belirten Atalay, “ Lagocephalus Sceleratus için 500 bin adet, tanesi 5 TL olarak belirlendi. Diğer türler Lagocephalus spadiceus, Lagocephalus lagocephalus, Lagocephalus suezensis, Lagocephalus guentheri, Torquigener flavimaculosus, Torquigener spinosissimus ve Sphoeroides pachygaster türlerinden ise toplam 5 milyon adet, tanesi 50 kuruştan satın alım yapılacak. Üç yıllık sürede toplamda 15 milyon TL ödeme yapılacak.” Dedi.

Balıklar için destekleme ödemeleri ise Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştirilecek. 2022 ve 2023 yıllarında da balın balığı destek ödemelerinin devam etmesi planlanıyor.