Ekonomiİzmir Haberleri

İzmir depreminin ardından 1 yıl geçti: 63 milyon TL yardım…

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından bütün ülkeyi yasa boğan ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketi sonrası 1 yıl içinde yapılan çalışmalar paylaşıldı.

Depremin ardından Türkiye’nin örnek bir çaba gösterdiğinin vurgulandığı kaydedilirken 63 milyon TL yardım yapıldığına vurgu yapıldı.

“Bütün Türkiye tek yürek oldu”

Deprem sonrası tüm ülkenin birlik olduğunun kaydedildiği açıklamada, “İzmir Seferihisar merkezli 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında Türkiye, AFAD koordinasyonunda, tek yürek oldu, yaraları birlikte sardı. Ülkemiz, deprem sonrasında devleti, milleti, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörüyle kenetlenerek örnek bir gayret ortaya koydu. Aradan bir yıl geçmesine rağmen acımız hala taze. Depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınları başta olmak üzere tüm milletimize baş sağlığı diliyoruz.” denildi.

Enkazdan 107 kişi çıkartıldı

Yaşanan afetin ardından 107 kişinin enkazdan kurtarıldığı bilgisi verilerek, “”Deprem sonrasında yürütülen çalışmalara 8 bakanlık, kurumlar ve valiliklerin yanı sıra belediyeler, STK’lar ve AFAD Gönüllüleri katıldı. Toplam 10 bin 863 personelin görev yaptığı depremde, 107 kişi enkazdan sağ olarak çıkarıldı, 117 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında pek çok farklı alandaki çalışma eş zamanlı olarak ve büyük bir gayret ile sürdürüldü.” ifadelerine yer verildi.

68 milyon liralık nakdi yardım gerçekleştirildi

Açıklamada afetten etkilenenler için yapılan yardımlara dair bilgiler de verilerek şöyle devam edildi:

“Depremin hemen ardından bölgede 18 farklı alanda çadırkent kuruldu. Depremden etkilenenlerin daha iyi şartlarda konaklaması için ise Bayraklı’da 493 yaşam konteynerinden oluşan AFAD Konteyner Kenti kuruldu. Depremde evleri hasar gören afetzedeler için yapılan kalıcı konutlarda teslim aşamasına gelindi. Geçen 1 yılda, afetzede vatandaşlarımıza nakdi olarak 69 milyon 103 bin 533 TL yardım yapıldı. Ayni gereksinimleri içinse 129 milyon 111 bin 87 TL harcandı. Afetzede vatandaşlarımızın nakdi ve ayni ihtiyaçları için yapılan harcama yaklaşık 200 milyon TL’yi buldu. Depremzedelere, 51 noktada toplam 1 milyon 22 bin öğün sıcak yemek dağıtıldı. 107 bin 537 gıda kolisi de yine depremzedelere ulaştırıldı. İzmir’de, hane ziyaretleri yapılarak 50 bin 825 depremzedeye psikolojik ve sosyal destek sağlandı. Çadır alanlarında psikolojik destek kursu dahil olmak üzere pek çok farklı alanda kurslar düzenlendi. Hasar tespit çalışmalarında toplam 195.435 binadaki 887 bin 314 bağımsız bölüm incelendi.”