Depremler

İzmir depreminden sonra Doğu Karadeniz için deprem uyarısı!

İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki yıkıcı depremin ardından uzmanlar açıklamalar ve uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Son olarak, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’e deprem uyarısında bulundu.

İzmir Seferihisar’da meydana gelen yıkıcı deprem can ve mal kaybına neden oldu. Depremin ardından uzmanlar açıklamalarına devam ediyor. Prof. Dr. Osman Bektaş, AFAD tarafından yapılan son deprem tehlikesi haritasına göre Trabzon’un deprem tehlikesinin 2, Rize’nin ise 3 kat arttığını duyurdu.

Trabzon’da 2 kat Rize’de 3 kat arttı

Prof. Dr. Osman Bektaş konu ile ilgili yaptığı açıklamalarda, “Karadeniz sahili doğudan batıya doğru, güneyden kuzey Anadolu fayı, kuzeyden de sahile paralel yine kuzey Anadolu fayına paralel bir fay ile sınırlandırılmıştır. Yani hem kuzeyde hem güneyde iki fay var. Güneydeki fay çok daha aktif, yıllık hızı 20 milimetre. Kuzeydeki Karadeniz fayı ise çok yavaş hareket eden sinsi bir faydır. Yıllık hızı 1-2 milimetre civarında. Ancak bu Karadeniz fayı üzerinde de gerek Kandilli gerek AFAD’ın istasyonları depremleri algılamaktadır. Yani burası sismik bir hattır. Özetle; Karadeniz sahili iki sismik hat arasında kalıyor. AFAD tarafından yapılan son deprem tehlikesi haritasına göre Trabzon’un deprem tehlikesi iki kat, Rize’nin deprem tehlikesi ise 3 kat arttı. Bu ne demek; 100 tonluk bir binaya daha önce yataydan 10 tonluk bir deprem etkisi öngörülüyordu, şimdi Trabzon için 20 ton, Rize için 30 ton öngörülüyor. Bunun da anlamı bu yönetmenlikten önce Trabzon-Rize taraflarında yapılan yapı stokları bütünüyle şu anda deprem tehlikesine açıktır. Trabzon ve Rize’nin yapı stoku ne durumdadır sorusu akıllara geliyor. Deprem tehlikesi haritasına göre olabilecek olan depreme karşı dayanıklı mıdır, dayanıksız mıdır? Veya zemin parametreleri ne durumdadır bu bilinmiyor” ifadelerini kullanıldı.

Rize’nin deprem tehlikesi çok daha fazla

2018 yılı yönetmenliğine göre tüm Karadeniz Bölgesi’ndeki yapı stoklarının deprem riskine açık olduğunu belirten Bektaş, “ Rize’nin deprem tehlikesi daha fazla çünkü Karadeniz Bölgesi doğudan da fayla çevrilmiştir. Hem Karadeniz fayı, hem kuzey Anadolu fayı, hem de kuzey Doğu Anadolu fayı ile çevrildiği için ve 2012’deki depreme Rize çok daha yakın olduğu için, aynı zamanda Rize’nin büyük kısmı dolgu alanı üzerinde olduğu için deprem tehlikesi daha fazla. Ama Trabzon’un da heyelanlı sahaları var. O da ayrı bir risk, ayrı bir tehlike oluşturuyor.” Açıklamasında bulundu.

Belediye tarafından zemin etüt raporlarının muhakkak kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Bektaş, belediyelerde afete karşı yer bilimleri dairesi kurulması gerektiğini söyledi. En büyük depremin 6.6 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini söyleyen Bektaş, sıvılaşma olması durumunda felaketin yaşanabileceğini dile getirdi. İzmir’de yaşanan depremin şiddetinden 2 kat daha fazlasının bu bölgede olması beklendiğini söyleyen Bektaş, acilen yapı stoklarının kontrol edilmesi gerektiğini söyledi.