Gündem

İzmir'de Yüksek Yapı Politikası Yanlış! İzmir'in kalbine kimse hançer vurmamalı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Alpaslan, kentin siluet ve doğasının korunması, kentsel değerlere sahip çıkılması adına çaba harcadıklarını anlatarak, kent dinamikleriyle birlikte kamuoyu adına mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.

İzmir yakın gelecekte İstanbul olmasın

Trafik, alt yapı, elektrik, iletişim, beton yoğunluğu ile İzmir giderek istanbul’a dönüşecek endişesi taşıyan İzmirliler, bu konuda ciddi adımların atılmasından yana. Özellikle belediyelerin yüksek katlı yapılara ruhsat verirken, bir değil bin kere düşünmesi gerektiğini belirten İzmir esnafı, yüksek yapılardan dolayı çok şikayetçi.

Tütün deposuna yapılacak binanın ruhsat aldığı doğru mu? Ruhsatı hangi belediye imzaladı? Mimarlar Odası olarak sizin tepkiniz ne şekilde oldu? sorularımıza, Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Alpaslan’ın yanıtı net oldu. “Evet ruhsat alındığı doğrudur, inşaat ruhsatı bir önceki dönem Konak Belediyesi tarafından verilmişti. Biz bu ruhsata dava açtık ancak mahkeme bizi taraf olarak görmedi ve davamızı reddetti. Biz de bir üst mahkemeye kamu yararı açısından, kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olmamız dolayısı ile bu davada taraf olabileceğimiz gerekçesi ile itiraz ettik. Henüz sonuçlanmadı.” dedi.

İzmir’in en yüksek binasının Bayraklı bölgesindeki binalar olduğunu, ancak bu projenin hayata geçmesi halinde, İzmir’deki en yüksek yapının kentin tam göbeğinde, Konak’ta olacağını söyleyen Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı H. İbrahim Alpaslan, “İzmir’deki en yüksek yapı gökdelenler bölgesinde yaklaşık 200 metre civarında. Burada yapılması planlanan yapı 60 katlı ve 250 metre yükseklikte. Kadifekale, kent için çok önemli. Atina’nın Akropolis’i neyse, İzmir’in Kadifekalesi de o. Helenistik dönemde en önemli tapınakların kurulduğu, Osmanlı döneminde ilk caminin, mescidin inşa edildiği bir yer. Bu proje öngörülen şekilde inşa edilirse, Kadifekale’nin bile yüksekliğini geçecek. Çünkü Kadifekale’nin yüksekliği 186 metre. Kadifekale’den bile yüksek bir yapıyı kabul etmek mümkün değil. Atina’da Akropolosi’in hemen yanında, bunu geçecek bir yapıya kimse izin vermez. Kente böyle ihanet edemezler. Ama bizde kolaylıkla böyle izinler veriliyor” dedi.

Ahmet Nazif Zorlu‘nun sahibi olduğu, Zorlu Holding, Konak Pasaport’ta Pastel Alışveriş Merkezi ve tütün depolarının bulunduğu arsasına gökdelen inşa edebilmek için ruhsatı bir önceki dönem Konak Belediyesi tarafından verildiği ve buna göre de yıkım işlemlerine başlandı. Konak’ta Kalearkası semtinde bulunan, kentin 69 yıllık tanığı Austro-Türk şirketinin tütün deposu olarak kullanılan iki binasından birinin yıkımına geçen dönem alınan, Konak belediyesi izni ile başlandı. Yapı 1951 yılında Austro-Türk Tütün Şirketi’ne ait olarak Avusturyalı mimarlar tarafından iki binadan oluşan depo olarak tasarlanmıştı. Şirket 1994 yılında kapanınca binalar atıl durumda kalmıştı. Ahmet Nazif Zorlu’nun Yönetim Kurulu Başkanı olduğu, Zorlu Holding tarafından satın alınan binalardan deniz tarafında bulunan ve yıkımına başlanan yaklaşık 6 bin metrekarelik bina, bir dönem katlı otopark olarak da kullanılmıştı. Binanın zemin katında son yıllarda kimi sanat etkinlikleri de düzenleniyordu.

Yıkım işlemlerinin tamamlanmasının ardından, Vali Kazım Dirik Caddesi ile Akdeniz Caddesi ve Şehit Fethi Bey Caddesi ile 1351 Sokak arasında kalan 6 bin metrekarelik alanın yeşil alan ve otopark olarak düzenleneceği belirtiliyor. Vali Kazım Dirik Caddesi ile 1352 Sokak ve 1351 Sokak ile Halit Ziya Bulvarı arasında kalan ve halen Migros mağazasının bulunduğu binanın yıkımına başlanacağı ve bu adada “Zorlu Konak Residence” projesinin yaşama geçirileceği dile getiriliyor.

Zorlu Gayrimenkul Geliştirme ve Yatırım AŞ‘nin bölgede yaşama geçirmek istediği “Zorlu Konak Residence” adlı projesi bulunuyor. Edinilen bilgiye göre, Zorlu Holding Konak Pasaport’ta Pastel Alışveriş Merkezi ve tütün depolarının bulunduğu arsasına “Zorlu Konak” adında gökdelen inşa edebilmek için geçen dönem Konak Belediyesinden aldığı ruhsatla yıkım işlemlerine başladı. Proje, Zorlu Gayrimenkul’un sitesinde de yerini aldı.

Zorlu Konak isminin verileceği gökdelenin 60 katlı olması planlanıyor. Proje alanının yakınlarında kalan Hilton İzmir Oteli ise 35 katlı ve 142 metre yüksekliğinde. Kadifekale’nin rakımı ise 186 metre. Zorlu Konak’ın 250 metre civarında olması bekleniyor. Zorlu Konak projesi hayata geçirildiğinde İzmir’in en yüksek binası ünvanı elinde bulunduran 46 kat ve 210 metre yüksekliğindeki Ege Perla ile 45 kat ve 200 metre yüksekliğindeki Folkart Towers‘ı geride bırakarak İzmir’in en yüksek binası (gökdeleni) unvanını eline alacak.

Proje ve planlar defalarca iptal edildi

Zorlu Holding daha önce de gökdelen dikebilmek için girişimlerde bulunmuş ancak plan iptalleriyle başarısız olmuştu. Alsancak Limanı ile Konak Pier arasında kalan bölge ile Kahramanlar’daki toplamda 206 hektarlık alanı kapsayan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak 1. Etap 1/5000’lik Nazım İmar Planları, TMMOB’a bağlı odaların açmış olduğu davalarla üç kez mahkeme tarafından iptal edildi. 2015 yılında askıya çıkan imar planları mahkeme tarafından trafik yoğunluğu, alt yapı, yüksek yapılaşma ve kamusal kullanım alanlarındaki düşüş gibi gerekçelerle iptal edilmişti. Son olarak 2018 yılında askıya çıkan planlar bir kez daha onaylanırken planlar yine yargıya taşındı. Büyükşehirin planları 3 bin metrekarenin üstündeki parsellere sınırsız yükseklik izni getiriyor.

Öte yandan dün Ege Haber merkezimize Güçbirliği Holding‘e ait “zorunlu açıklama” başlığı ile bir açıklama metni gönderildi. 

“Son günlerde İzmir’de çok tartışılan gündem maddelerinden biri haline gelen ve Konak İlçesi Pasaport mevkiinde yapılması planlanan 42 katlı gökdelen projesiyle ilgili olarak yaşanan yanlış anlamaları düzeltmek adına bir açıklama yapmak gereği duyduk. Konuya ilişkin açıklamamızı ekte değerlendirmenize sunuyor, iyi çalışmalar diliyoruz. Güçbirliği Holding”

Zorunlu açıklama metninde, “eski tütün depolarında yapılan inşaat ile hiçbir ilgimiz yoktur” başlığı dikkat çekiyor. Açıklamada, Güçbirliği Holding ve Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu’nun imzası bulunuyor.

“İzmir’in, Konak İlçesi Pasaport mevkiindeki Pastel AVB ve eski tütün depolarının bulunduğu alana yapılması planlanan 42 katlı gökdelen projesi, son günlerde gündemin önemli maddelerinden biri haline gelmiştir. Zorlu Holding tarafından gerçekleştirilen bu proje ile ilgili olarak tarafımıza müracaat edilip, bilgi alınmak istenmektedir. Güçbirliği Holding ve Mazhar Zorlu Holding olarak, pasaportta gerçekleştirilecek projede herhangi bir ortaklığımız sözkonusu değildir. Bu konu ile ilişkilendirilmemiz, sadece isim benzerliğinden kaynaklanmaktadır. Farklı değerlendirmelere muhatap olmamak adına bu açıklamayı yapmak zorunda kaldığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz. KEMAL ZORLU Güçbirliği Holding ve Mazhar Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı”

Bir yanıt yazın