İzmir Haberleri

İzmir Büyükşehir'den Çin'e uzanan önemli adım!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çin devlet başkanı Şi Cinping’in 2013 yılı sonunda Orta Asya ve Güney Asya ülkelerine gerçekleştirdiği bir dizi ziyaret sırasında duyurduğu ve 2049 yılında bitirmeyi planladığı modern ipek yolu konseptine dahil olmak için kolları sıvadı.

TARİHİ İPEK YOLU ÇALIŞMASINDA İZMİR’DE OLMAK İSTİYOR

Tarihi İpek Yolu’nun günümüzde ‘Bir Kuşak, Bir Yol’ (One Belt One Road-OBOR ) projesi olarak yeniden işlerlik kazanması noktasında izlenen çalışma programında İzmir’in de yer almasını isteyen Büyükşehir Belediyesi startı verdi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Meclis Üyesi ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Burhan Suat Çağlayan’ın tekli üzerine meclis gündemine gelen önerge üzerine harekete geçildi ve çalışmalar başlatıldı. Meclis Üyesi Çağlayan,  “Çin Halk Cumhuriyeti tarafından açıklanan ‘Bir Kuşak Bir Yol’ girişimi Pekin’den Londra’ya kadar olan yol üzerindeki ülke ve kentleri kapsamaktadır. Bu kapsamda İzmir’den geçen Antik İpek Yolu’nun yeniden yaşama geçirilmesi ve bunun ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarının belirlenmesi hususunda karar alınmasını tensiplerinize sunarım” şeklinde ifade ettiği talep için açıklamalarda bulundu. 

CUMHURBAŞKANI DA TÜRKİYE BU PROJEDE OLMALI DİYOR

Çağlayan, “Çin Devlet Başkanı bunu çok büyük bir proje olarak ortaya atmış. İpek Yolu nostaljik önemi ve bizi içine alması açısından çok önemsediğimiz bir konu. İzmir tarihi İpek Yolu’nun içinde ama şimdikinin içinde değil. Bunun netleşmiş bir haritası yok. Hayali bir şeyler çiziliyor, tarihi yolu içine alınıyor. Bunun bir deniz yolu var bir de kara yolu var. Kara yolu Çin’den Londra’ya kadar gidiyor. Deniz yolu, Süveyş Kanalı’ndan ve Akdeniz’den geçiyor. İzmir bunların neresinde var? Eski İpek Yolu’nda var. Şu anda iki yolun hiçbir tarafında da yok. Dile getiriliyor, temenniler var ama somut bir durum yok. Cumhurbaşkanı da Türkiye bu projede olmalı diyor” dedi.

YOLUN KESİŞME NOKTASI İZMİR !

Çağlayan, “Biz İzmir olarak ne istiyoruz? Kara yolu Ankara’ya geliyor oradan İstanbul’a ulaşıyor. Trakya’dan Avrupa’ya gidiyor. Deniz yolu Süveyş Kanalı’ndan geçiyor, geliyor. Çinliler Pire Limanı’nı almışlar direkt oraya gidiyor. İzmir bu işin neresinde olsun istiyoruz? İzmir’in en büyük şansı karadan Ankara, Eskişehir ve kendisini içine alacak yol ile aynı zamanda Süveyş’ten gelecek deniz yolunun kesişme noktası olması olabilir. Bu projenin karayla denizin birleştiği tek noktası İzmir olur. Çok büyük bir öncelik ve avantajdır” açıklamasında bulundu.  

BAŞVURUYU ÇİN’E ULAŞTIRACAĞIZ!

Çağlayan ayrıca, “Bu projenin hiçbir yerinde olmayan Lübnan geçen sene dahil oldu. Tripoli Belediyesi başvuru yaptı. Görev almak istedikleri uygun görüldü ve onları dahil ettiler. Bu bir avantaj. Ben bunu kullanalım istedim. Tunç Başkan zaten uluslararası ilişkilere açık. O da çok sıcak baktı. Biz bunu İzmir olarak yapmak istiyoruz. Devlet yönetimleri arasında zaten uzlaşma var. Türkiye’nin buraya girmesi isteniyor. Ama yerel olarak da girmesi güzel olur. Ankara’dan İzmir’e gelecek yolun üzerinde Eskişehir var. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ile de görüştüm. O da çok sıcak karşıladı. Komisyon bu işin ateşini sürdürecek. Aynı zamanda Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO), Deniz Ticaret Odası, İhracatçılar Birliği ile de görüştüm. Onlar da bu projeyi çok istiyorlar. Onları da içine alan, İzmir’in yerel yönetimini ve bu konuyla ilgili meslek kuruluşlarını kapsayan bir başvuruyu Çin Büyükelçiliği üzerinden Çin Devleti’ne ulaştırma niyetindeyiz” ifadelerine kullandı.  

Bir yanıt yazın