İzmir Haberleri

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer : "İzmirliler Suriyelileri bağrına basacak"

HaberTürk program moderatörü, Hülya Hökenek’in sorusuna verdiği cevapta, “150 bin civarında Suriyeli sığınmacımız var. Zor koşullarda hayatlarını sürdürüyorlar. Büyük bölümünün gitmeyeceğini tahmin ediyoruz. Kalacak gibi gözüküyor büyük çoğunluğu. Bizim bu nedenle bu insanların hem İzmir’e bir tehdit olmasını engellemek için, hem de gerçekten onların topluma faydalı hale gelmesini sağlamak için çalışmak mecburiyetindeyiz. Bunların entegrasyonu için dil öğretmekten, yaşam koşullarını iyileştirmekten başka çaremiz yok. Onların eğitimi ile ilgili, dil eğitimi, okullardaki eğitimlerine özel çaba harcıyoruz. Eğer bu insanlara sahip çıkmazsak, hem İzmir’in ahengini huzurunu bozmak tehdidiyle karşı karşıya kalacağız, hem de vicdanımız buna elvermez.” dedi.

Gazeteci Nihal Bengisu Karaca’nın Suriyeliler ile ilgili sorusuna da ilginç cevaplar veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Nilal Bengisu Karaca’nın “Üyesi olduğunuz parti içinde “mülteciler, sığınmacılar gitsin” diyen siyasiler var. Siz Suriyelilerin şehre entegrasyonundan bahsediyorsunuz. Bu durum İzmir halkı tarafından benimsenmezse ne olacak?” sorusuna verdiği cevapla, İzmir’de yeni bir gündem oluşturacağa benziyor.

Tunç Soyer, “Ben İzmirli’nin böyle bir eğilimi göstereceğini düşünmüyorum. İçinde vardır mutlaka ama büyük çoğunluğunun ılıman siyaset nedeniyle böyle bir tavır göstereceklerine inanmıyorum. İzmirliler Suriyelileri de bağrına basacak. Safarad Yahudileri, Kanuni döneminde İzmir’e yerleştiklerinde yabancı madde gibi algılandı. Fakat bu entegrasyonun sonunda güne boyozla başlıyoruz. Boyoz Seferad Yahudilerinin İzmir’e getirdiği bir lezzet. Bu entegrasyonun zorlukları var ama aşıldığında zenginleştirici unsurlar öne çıkıyor. Melez, sentez güzeldir. İzmir’i bu sentez var etmiştir. Bu meselenin bir süre daha sancıları olacaktır belki. Ama eninde sonunda bir arada yaşamayı öğreneceğiz.” dedi.

Suriyeliler konusunda, eğitim dışında başka bir çalışmaya değinmediği dikkatlerden kaçmayan Tunç Soyer’in, partili veya partisiz, Suriyelilerin gitmesini isteyenlerle karşı karşıya kalacağı ve bu durumun hem partisine hem de gelecekte İzmir’de yaşayanlara büyük bir “sorun” olarak zarar vereceği, gelen yorumlar arasında.

Bir yanıt yazın