İzmir Haberleri

İzmir Bayraklı’da zemin sağlam mı? Deprem bölgesinden kaçan kaçana

30 Ekim tarihinde İzmir’de yaşanan 6.6 büyüklüğündeki deprem 115 kişinin ölümüne neden oldu. Bayraklı’da çok sayıda vatandaşın evi hasar görürken, evi hasar görmeyen vatandaşlar da taşınmak için kollarını sıvadı. Peki, İzmir Bayraklı’da zemin sağlam mı? İşte uzmandan açıklamalar…

Türkiye İzmir’de yaşanan deprem ile sarsılmıştı. İzmir’de 115 vatandaşın hayatını kaybetmesine neden olan depremde, Bayraklı ilçesinde çok sayıda binada hasar oluştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın deprem sonrasında yaptığı denetlemelerde binalar ‘az’, ‘orta’ ve ‘ağır’ hasarlı olarak tespit edildi. Ancak hasarsız olan evlerden de taşınmak için harekete geçen semt sakinleri bulunuyor.

Bölgenin zeminine güvenilmiyor

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Gayrimenkul danışmanı Keziban Balta, Bayraklı’da yıkılan binalar nedeniyle vatandaşların güveninin zedelendiğini belirttiği açıklamasında, “Binası yıkılan ya da yıkılmak üzere olan insanlar zaten evlerinden çıkmak zorunda kaldılar. Ancak şu anda evlerinde az hazar olan ya da hiç hasar olmayan insanlar da evlerini terk etmeye başladı. Bunlar daha çok sağlam zeminin nerede olduğu sorusunu sorarak bizlerden yardım alıyor ve farklı bölgeleri tercih ediyorlar. Şu dönemde Bayraklı bölgesine olan güven çok azaldı, bina sağlam olsa bile insanlarda bir korku oluştu. Şu anda Bayraklı’dan kaçış söz konusu. Daha çok yeni bina tercih ettikleri için kuzeye doğru bir kaçış var. İnsanlar Menemen’deki Sasalı, Karşıyaka’daki Yamanlar gibi yerlere gidiyor. Binası hiç hasar görmeyen çok sayıda Bayraklılı müşterimiz geldi ve evini değiştirmek istediklerini söyledi. İnsanlar, evlerinde hasar olmasa bile ‘Binamıza güvenmiyoruz’, ‘Bölgemizin zeminine güvenmiyoruz’, ‘2-3 yan bloğumuzda sarsıntılı ve hasarlı binalar var’ deyip bölge değiştirmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Korkudan merdivenleri bile çıkamıyorlar

Oğlu Bayraklı’daki az hasarlı Öryıl Apartmanı’nda ikamet eden Saniye Zoral, “Bayraklı’nın hepsi korku içinde. Evleri sağlam olan da kaçıyor; sağlam olmayan da kaçıyor. Benim oğlum da burada oturuyor. Az hasarlı diyorlar ama bütün bina boşalmış vaziyette. Biz de ‘durum nedir’ diye daireye bakmaya geldik. Az hasarlı olsa bile kimse oturmayı tercih etmiyor. Ben de etmiyorum, oğluma da ettirmem. Ne olacağı belli değil. Karşıdaki bina bir anda gözümüzün önünde yıkıldı. Onu görünce ister istemez oturamıyorsun. Korkumuzdan, bina az hasarlı olmasına rağmen merdivenleri bile çıkamıyoruz” açıklamasında bulundu.

Taşınmayı düşünen çok kişi var

Deprem nedeniyle evi hasar alan Bilgen Ezircan ise, “Herkesin psikolojisi bozuk. Evlerinde küçücük bir çatlak bile görseler içeriye giremeyen yakınlarımız var. Bayraklı’da bizim yakınımız, akrabamız çok. Hepimiz çok etkilendik. Buranın zemininden çok korkuluyor, binaların durumunu ve yıkılan evleri görünce aynı şeyi yaşamaktan korktukları için taşınmayı düşünen çok kişi var” açıklamasını yaptı.

İzmir bina hasar durumu nasıl öğrenilir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hasar tespit çalışması yapılan binaların durumu bakanlık resmi internet sayfası üzerinden yapılabiliyor. Vatandaşlar, https://hasartespit.csb.gov.tr/#!/ internet adresi üzerinden T.C. kimlik numaraları, adres bilgileri veya, askı kodu ile öğrenebilirler.

Binanızın hasar durumunu öğrenmek için tıklayınız