GündemMuğla Haberleri

İstanbul, Muğla, Konya, Yalova, Edirne, Mersin, Çanakkale ve daha birçok ilde yasaklandı: Valilikler peş peşe duyurdu!

İstanbul, Muğla, Konya, Yalova, Edirne, Mersin, Çanakkale ve daha birçok ilde yasaklandı. Yasak kararları valiliklerden yapılan yazılı açıklamalar ile duyuruldu. Buna göre bu illerde orman yangınlarını önlemek için ormanlık alanlara giriş yasak.

Türkiye’de özellikle yaz aylarında yaşanan orman yangınları ile mücadele devam ediyor. Yangınları önlemek için ise valilikler tarafından çeşitli açıklamalar yapıldı. Yapılan açıklamalara göre, birçok ilde ormanlık alanlara girişler yasaklandı.

Yasak kararı açıklanan bazı iller

İstanbul

6831 sayılı Orman Kanununun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 5 Temmuz 2022-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında yasaklanması kararı alınmıştır.

İstanbul İl sınırları dahilinde ve ekli listede yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbesttir.
Bu alanlarda mangal yapmak, tüp kullanmak, nargile ve her türlü ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.

Orman Yasasının 31 ve 32. Maddesi kapsamında olan köyler/mahalleler başta olmak üzere; orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler/mahallelerde anız, bağ¬bahçe, zeytinlik ve tarla temizliği gibi nedenlerle ağaç, dal ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.

Muğla


Muğla Valiliği tarafından alınan karar ile Muğla’da, Gökova Körfezi, Ula, Akbük, Datça Reşadiye Yarımadası, Güvercinlik, Göltürkbükü, İztuzu, Köyceğiz Gölü, Dalyan, Göcek, Faralya, Kelebekler Vadisi, Menteşe Kavak ormanları, Yatağan gibi ormanların yoğun olarak bulunduğu çok sayıda bölgeye 31 Ekim’e kadar giriş yasaklandı.

Konya

Konya Seydişehir tüm ormanlık alanlarda piknik ateşi, mangal, semaver ve benzeri şeylerin yakılmasının yasaklanmasına, sadece Kuğulu Park mesire alanında mangal, semaver yakılmasına izin verilmesine, ormanlık alanlara gezi, piknik ve benzeri amaçlarla giriş çıkışların yasaklanmasına, tüm ilçemizde kontrollü veya kontrolsüz anız yakılmasının yasaklanmasına, tüm ilçemiz genelinde havai fişek, maytap ve benzeri patlayıcı maddelerin kullanılmasının yasaklanmasına karar verildi.

Yalova

09 Temmuz ile 15 Ağustos tarihleri arasında, yerleşik köy halkı hariç olmak üzere halkımızın gezi amaçlı ormana giriş ve çıkışları, orman içi yollarda (izinli olanlar hariç) ATV, UTV, motosiklet vb.
vasıtalarla sportif amaçlı her türlü faaliyetleri ile çadırlı-çadırsız kamp yapmaları yasaklanmıştır.

Yalova İli ve ilçelerindeki bütün piknik ve mesire alanlarında 09 Temmuz ile 15 Ağustos 2022 tarihleri arasında akşam saat 20,30’dan sonra ertesi sabah saat 09.00’a kadar mangal, semaver vb. ateş
yakmak yasaklanmıştır.

Delmece Yaylası Tabiat Parkı sahası içindeki mangal yakmaya izin verilen piknik- mesire alanlarında 09 Temmuz-15 Ağustos 2022 tarihleri arasında akşam saat 20,30 dan ertesi sabah saat09:00’a kadar mangal yakmak, ve de Delmece yaylası Tabiat Parkı yolu boyunca araç park etmek, kamp yapmak, ormana girmek ve piknik yapmak tamamen yasaklanmıştır.

Yalova ili mülki sınırları içinde anız yakılması, kırsal alanlarda ot, çöp, tarla artığı, bağ-bahçe budaması artığı yaprak ve dal parçaları ile vb. maddelerin kontrollü yakılması da yasaklanmıştır.

Edirne

Edirne’de ormanlara girişler 01.07.2022- 30.09.2022 tarihleri arasında 3 (üç) ay süre ile yasaklanmıştır. Orman üretiminde çalışanlar, tarım-hayvancılık-arıcılık vb. zirai faaliyetler de bulunanlar bu yasaktan muaftır.

Mersin

Mersin sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler 4 Temmuz-31 Ağustos tarihleri arasında yasaklanmıştır.

Kars

İl sınırları içerisinde mesire yeri olarak belirlenen yerler haricinde orman bölgelerine 8 Temmuz-1 Ekim tarihleri arasında girişler yasaklanmıştır.

Kilis

8 Temmuz-1 Ekim arasında ormanlık alanlara girişler yasaklandı.

Çanakkale

Çanakkale’deki ormanlık alanlara görevliler dışında bugünden itibaren 15 Eylül’e kadar girişler yasaklandı.

Balıkesir

Balıkesir İli genelinde bulunan bütün orman alanlarına giriş ve çıkışlar 18.07.2022 tarihinden itibaren 31.08.2022 tarihine kadar yasaklanmıştır.

Balıkesir İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu’nun 11.05.2022 tarihli ve 2022/1 sayılı Kararının 33. maddesinde sayılan mesire alanları, tabiat parkları ve günübirlik kullanım alanlarına ancak kontrollü olarak girilebilecek ve bu alanlarda sadece ateşsiz olarak piknik yapılabilecektir.