Ekonomi

İşsizlik maaşına 1 Ocak'ta zam! İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı nasıl alınır?

Yüzlerce işsiz kalan bir çalışan tarafından ‘2020 işsizlik maaşı ne kadar olacak?’ sorusunun cevabı merakla araştırılıyor. 1 Ocak’tan itibaren işsizlik maaşına zam gelecek. Peki, işsizlik maaşını kimler alabilir?

Bu yıl içinde işsiz kalan bir çalışanın, 10 ayda alacağı para maksimum 20 bin 310 lira oluyor. 6 ay en düşükten maaş alana ise toplan 6 bin 96 lira ödeniyor. Yeni yıl itibarıyla bu tutarlar da zamlanacak.

2020 ASGARİ ÜCRET ZAMMI İŞSİZLİK MAAŞINI DA ETKİLEYECEK

Üzerinde tartışılan rakamlara ve Merkez Bankası‘nın enflasyon hedefine göre, 2020’de asgari ücrette en az yüzde 12-15 arasında artış olacak. Bu durum işsizlik maaşını da direkt etkileyecek. 

Çünkü yasalara göre, işsizlik maaşı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini geçemiyor. 1 Ocak itibarıyla gelecek zam, asgari ücreti artıracağından yüzde 80’ine isabet eden tutar da otomatik olarak yükselecek.

2020 İŞSİZLİK MAAŞI ZAMMI

2020’de asgari ücrette kabaca, yüzde 15 artış olduğunu varsayarsak, işsizlik maaşının  tavan tutarı vergi düşürüldükten sonra 2 bin 31 liradan 2 bin 335 liraya yükselcek. En düşük asgari ücret de 1016 liradan 1.170 lira seviyesine çıkacak. 

Böylece işsiz kalanların cebine bir miktar daha fazla para girmiş olacak. Buna göre, 2020’de işsiz kalan bir çalışanın 10 ayda alacağı işsizlik parası maksimum 23 bin 350 liraya, 6 ay en düşükten maaş alanın ise toplam 7 bin 20 liraya yükselecek.

İŞSİZLİK MAAŞINI KİMLER ALABİLİR?

Peki işsizlik maaşını kimler alabiliyor? Tüm işsizler  alabiliyor mu? Sigortalı olarak çalışanlar kendi istek ve kusurları dışında işten ayrıldıklarında şsizlik maaşı alabiliyorlar. 

Maaş için işsiz kalmadan önceki 120 gün sigorta priminin ödenmiş olması şart. Ayrıca işsiz kalmadan önceki çalışma süresinde 3 yıl içinde en az 600 gün sigorta primi ödenmiş olmalı. en az 600 gün prim ödeyene 6 ay, 900 gün prim ödeyene 8 ay, 1080 gün prim ödeyene  19 ay işsizlik maaşı ödeniyor.

30 GÜN ŞART

İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi veriltikten sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmak şart. Başvurular iskur.gov.tr veya e-Devlet’ten yapılabiliyor. İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplanırken son dört aylık brüt maaş dikkate alınıyor. 

Maaş aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80’ini (bugün itibarıyla 2 bin 31 lirayı) geçemiyor. Son 4 ay asgari ücretle çalışana 1016 lira işsizlik maaşı bağlanırken brüt ücreti 6 bin lira olan 2 bin 31 lira alıyor. İşsiz kalaın sağlık hizmetini devlet karşılıyor. Bundan eş ve çocuklar da yararlanıyor. 

İSTİFAYLA İŞSİZLİ MAAŞI ALINIR MI?

İstifa edene normalde işsizlik maaşı bağlanmıyor. Ancak ubnun istisnası ‘haklı fesih’ durumudur. Maaşın ödenmemesi veya zamanında ödenmemesi, gerçek ücretn saklanması, mobbing, iyi niyet ve ahlak kurallarına uyulmaması, sağlık gerekçeleri, işçinin onayı olmadan fazla mesai yaptırmak, SGK’ya düşük ücretten bildirim, haklı fesih kapsamına giriyor.

Bir yanıt yazın